Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice, pregătit de Ministerul Mediului. Care sunt planurile la Guvern

Publicat

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat vineri un proiect pentru dezvoltarea capacităţii privind elaborarea politicilor şi măsurilor naţionale necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii Ministerului Mediului pentru stabilirea priorităţilor de politică privind calitatea aerului în corelare cu priorităţile stabilite în alte domenii relevante care constituie surse de emisii de poluanţi atmosferici.

Vor fi identificate corelările între politicile de la nivel naţional în materie de protecţia mediului, ape şi păduri, climă, energie, industrie, transport, agricultură şi dezvoltare regională, inclusiv încălzirea rezidenţială şi stabilirea măsurilor proporţionale aplicabile sectoarelor de activitate relevante în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici până în anul 2030.

Obiectivul general al proiectului se va concretiza prin elaborarea propunerii de Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), precum şi a ghidului privind modalităţile de aplicare a procedurii de ajustare a inventarelor naţionale de emisii de poluanţi atmosferici în funcţie de specificul naţional.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără:

  • stabilirea măsurilor de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici (particule fine în suspensie – PM2,5, oxizi de azot – NOx, dioxid de sulf – SO2, compuşi organici volatili – COVnm şi amoniac – NH3)
  • stabilirea calendarului de punere în aplicare a acestor măsuri, în corelare cu planurile şi programele instituite în alte domenii de politică relevante
  • crearea premiselor pentru comunicarea dintre autorităţile publice centrale cu responsabilităţi în domeniile de activităţi generatoare de emisii de poluanţi atmosferici, pentru îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor şi de adoptare a programelor de dezvoltare, cu respectarea cerinţelor politicii de mediu şi a principiului integrării cerinţelor de mediu în celelalte politici sectoriale.

Printre rezultatele aşteptate se numără aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în autorităţile şi instituţiile publice centrale, inclusiv evaluarea ex ante a impactului atins prin Pachetul de măsuri de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici, elaborat şi aprobat.

Potrivit Ministerului Mediului, rezultatele proiectului vor contribui la îndeplinirea obligaţiilor de raportare ale României, în calitate de stat membru UE, prin stabilirea priorităţilor de politică privind calitatea aerului şi a măsurilor naţionale care vor fi incluse în Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice, necesare în vederea respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor până în anul 2030, în conformitate cu cerinţele Directivei (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici.

Programul este derulat din decembrie 2020 de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de lider de proiect, având ca partener Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Valoarea totală a proiectului este de 4.453.523,66 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile din fonduri europene este de 3.740.241,21 lei, perioada de implementare a proiectului fiind de 18 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi are codul SIPOCA 869.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax