Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Program național de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro. Vârsta beneficiarelor, crescută la 45 de ani

Publicat

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat un program național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, pentru cupluri sau persoane necăsătorite, care vor putea beneficia de o sumă maximă de 4.500 de euro. Firea a anunțat și alte măsuri legate de familie, copii și sănătate.

Gabriela Firea a precizat duminică, într-o conferință de presă, că există un consens în coaliția de guvernare în privința sprijinirii măsurilor de combatere a declinului demografic.

Cuplurile care aplică pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, dar se pot înscrie pentru decontarea FIV și femei singure. Suma decontată include atât tratamentele necesare înainte și după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.

Vârsta beneficiarelor, crescută la 45 de ani

Modificările privind implementarea programului de fertilizare in vitro vor fi făcute împreună cu Ministerul Sănătăţii şi prevăd extinderea categoriei de vârstă în cazul persoanelor care-şi doresc să aplice pentru o astfel de procedură, dar şi decontarea unei sume care să acopere atât tratamentul medicamentos, cât şi procedura de fertilizare în sine.

Potrivit ministrului Gabriela Firea, până în prezent, proiectul care a fost implementat la nivelul Primăriei Capitalei prevedea posibilitatea ca doar femeile cu vârsta între 20 şi 40 de ani să beneficieze de FIV, propunerea fiind ca vârsta să fie majorată la 45 de ani.

Zile libere pentru paciente și parteneri

Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât și pentru embrio-transfer. Procedurile vor fi efectuate la indicația medicului, fără a exista criterii de natură financiară. De asemenea, vor fi decontate atâtea proceduri câte recomandă medicul.

Ministrul familiei a anunțat și legalizarea transplantului de material genetic, de la donatori.

De asemenea, se vor deconta decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti.

Ministrul Familiei spune că programul asemănător pe care l-a inițiat la Primăria Capitalei a dus la nașterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

Program de testare genetică pentru depistarea cancerului de sân

Gabriela Firea a mai anunțat că ministerul va începe un program de testare genetică pentru depistarea cancerului de sân, ce prevede acordarea de finanțări de către 3.500 de euro, prrecum și un program de evaluare a riscului de apariție a cancerului de sân, ce prevede decontarea testelor genetice cu câte 2.500 de lei.

Ministerul lucrează și la legea separării copilului de familie, precum și la dezvoltarea unei rețele de 150 de centre de zi pentur copii aflați în situații de risc.

De situația copiilor românilor care lucrează în străinătate se va ocupa un departament special,

Printre proiectele anunțate de ministrul Familiei se mai numără înființarea Obeservatorului național al copiilor, precum și acordarea de facilități fiscale antreprenorilor care angajează femei.

surse: mediafax.ro, adevarul.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax