Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Program ”Rabla” pentru firme care vor mașini electrice în flotele auto. Anunțul ministrului Mediului

Publicat

Ministerul Mediului pregătește un program ”Rabla” prin care firmele să-și poată achiziționa autoturisme electrice pentru flotele auto.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta a amintit de decizia UE privind oprirea punerii pe piață, din 2035, a mașinilor cu sistem de propulsie clasic (ardere internă). Potrivit acestuia, în cadrul programului ”Rabla” se va face o reducere treptată pentru mașinile clasice și va crește finanțarea pentru mașini electrice.

Acesta a precizat că bugetul pentru programul de achiziționare a mașinilor electrice prin ”Rabla” se va majora cu cel puțin 15%.

Program de flote comerciale pentru firme

”Vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare, de 200.000 de euro, pentru maşinile electrice.

Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei; prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o schemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul a amintit că vor putea beneficia de acest program firme precum cele de taximetrie sau de distribuţie.

Dezvoltarea infrastructurii de încărcare mașini electrice

Tanczos a precizat că numărul maşinilor electrice crește și în București, dar şi în ţară, inclusiv în mediul rural. ”

”Se folosesc foarte des pentru navetă, de 10, 15-20 km/zi. Sunt foarte eficiente. Se disting ușor, datorită numerelor verzi de înmatriculare”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a dat detalii și despre dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice.

”Avem contracte semnate cu peste 1.000 de primării, prin AFM, pentru staţii de încărcare la AFM, iar Ministerul Dezvoltării va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare”, a spus ministrul.

Acesta se așteaptă ca, în doi-trei ani, infrastructura să fie mai bine dezvoltată.

Despre Rabla Clasic, a spus că se va regândi programul pentru a facilita decontarea mai rapidă pentru dealerii auto: ”au fost întârzieri anul trecut, ne ocupăm și de această problemă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax