Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAM Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară a românilor, păstrată de sute de ani în județul Alba

Publicat

Târgul de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, va avea loc în perioada 16-17 iulie 2022. Va cuprinde un program cultural-artistic divers cu concerte de folclor și muzică ușoară, petreceri în aer liber, proiecții de filme etnografice și un târg al meșterilor populari.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

După ce a fost întrerupt în timpul pandemiei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba, într-un parteneriat între Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba, Primăria Comunei Avram Iancu, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022 – principalele evenimente

Manifestarea etno-culturală va debuta sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari  „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

La ora 14.00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț.

Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice:

 • „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
 • „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
 • „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
 • ”Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”
 • „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”.

La ora 17.30, Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.

La ora 19.30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu va lipsi nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.

Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj:

 • Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”
 • Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”
 • Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”
 • Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”
 • Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd
 • Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese
 • Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
 • Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022 – cea mai mare sărbătoare în aer liber

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfășoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 de metri, fiind atestat pentru prima dată în 1816.

Sărbătoarea se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul.

Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022 – PROGRAM

Sâmbătă, 16 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

 • ora 12.00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 13.00 ”Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române – difuzare film
 • ora 14.00 „Cântec pentru făuritorii libertății” susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor: Alexandru Pal. Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț – spectacolul folcloric extraordinar
 • ora 15.30 Alba Tradițional – meșteri tradiționali la ei acasă – „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”; „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” – difuzare film
 • ora 16.00 „Altarul Soarelui”, „Țara Moților” și „Drama lui Avram Iancu” – difuzare film
 • ora 17.30 Fanfara Transilvania și Transilvania Junior – spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
 • ora 19.00 Alba Tradițional – meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă –  „Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”; „Lespezile de piatră și Petru Popa” – difuzare film
 • ora 19.30 „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea – spectacol de dansuri antice și moderne
 • ora 21.30 Concert extraordinar PHOENIX (2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență PHOENIX)
 • ora 23.00  „Flaviu fără S” și discotecă în aer liber
 • ora 00.00 Foc de artificii

Duminică, 17 iulie / Vârful Muntelui Găina

 • ora 10.00 Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române. Tulnicăresele din Avram Iancu, Fanfara Județului Alba
 • ora 10.30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 11.00 RO Cultură pentru Cultură – Muntele Găina unește tradițiile Românești – Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj – spectacolul folcloric extraordinar: Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”, Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”, Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”, Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”, Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd, Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese, Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca, Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Acţiune pentru creşterea siguranţei rutiere pe raza judeţului Alba: Polițiștii au reținut 22 de permise, în perioada 4-7 august

Publicat

În perioada 4 – 7 august 2022, poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au organizat, pe raza județului, o acţiune cu efective mărite, pentru reducerea riscului rutier şi impunerea unui climat de disciplină în rândul participanților la trafic.

Potrivit IPJ Alba, cu ocazia acţiunii au fost constatate 645 de abateri de natură contravenţională, dintre care 371 pentru viteză excesivă, 5 pentru consumul de alcool şi 269 pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost retrase 22 certificate de înmatriculare şi reţinute 22 permise de conducere, dintre care 5 pentru consumul de alcool, 4 pentru depăşire neregulamentară şi 3 pentru depăşirea vitezei legale.

La acțiune au participat și polițiștii de ordine publică cu atribuții pe linie rutieră.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Ighiu, cu dosar penal. A condus un moped neînmatriculat, băut și fără să dețină permis

Publicat

etilotest

Un bărbat din Ighiu este cercetat de polițiști după ce a condus un moped neînmatriculat, fără să dețină permis și fiind sub influența băuturilor alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 7 august 2022, în jurul orei 19:45, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia, în timp ce acționau pe DC 69, în comuna Ighiu, au depistat un bărbat de 30 de ani, din comună, în timp ce conducea un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Straja. Bărbat din Henig, REȚINUT de polițiști după ce a condus băut o mașină și a intrat cu ea într-un cap de pod

Publicat

Un bărbat din Henig a fost reținut de polițiști după ce a condus o mașină fiind sub influența alcoolului și a lovit un cap de pod. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 7 august 2022, în jurul orei 13.10, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Straja, au identificat un autoturism avariat și abandonat pe marginea străzii Principale din localitate.

În urma verificărilor efectuate polițiștii l-au identificat pe conducătorul autoturismului, un bărbat, de 59 de ani, din localitatea Henig, care în timp ce se conducea autovehiculul a intrat în coliziune cu un cap de pod, rezultând doar pagube materiale.

În urma testării acestuia, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizări COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni, ploi torențiale, vânt puternic în Alba și alte județe din țară până miercuri

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, valabile până miercuri, 10 august.

COD GALBEN: de luni, 8 august, ora 12:00 până miercuri 10 august, ora 10:00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat 40-60 l/mp.

în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

COD PORTOCALIU: de luni, 8 august, ora 16.00 până miercuri, 10 august, ora 10.00 – instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40-60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

COD GALBEN: luni și marți (8-9 august) – val de căldură, disconfort termic ridicat

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18-21 de grade.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax