Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programele de guvernare USL și ARD în oglindă. Vezi ce promisiuni fac principalele formaţiuni politice, cu câteva zile înainte de campanie

Publicat

Promisiunile principalelor forţe politice privind programul de guvernare sunt scoase la înaintare în săptămâna în care începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare. Alianţa România Dreaptă anunţă marţi o strategie prin care „Reporneşte inima României”, iar Uniunea Social Liberală contrapunctează , joi, cu măsuri de guvernare pe următorii patru ani.

Vă prezentăm în continuare, în oglindă, cum văd reprezentanţii celor două alianţe priorităţile guvernamentale, chiar dacă acestea sunt considerate, în unele cazuri, că ar putea fi aplicate doar în 2016.

Nivelul salariului minim

În programul USL se are în vedere creşterea salariului minim până la 1.200 de lei, până la finalul anuluo 2016, dar şi reîntregirea salariilor cu 8%.

ARD prezintă creşteri pe tranşe, respectiv 850 de lei venit minim de la 1 ianuarie 2013 (faţă de 700 de lei în prezent) şi 1.000 lei din ianuarie 2015.

Contribuţii CAS micşorate

USL prezintă reducerea CAS cu 5%, în următorii patru ani, dar şi TVA de 19%, cu scădere procentuală începând din 2014 până la valoarea amintită, în 2016.

ARD are în vedere tot o reducere a contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate cu 5%, dar din 2015.

Sănătate

USL prioritizează în acest sector amenajarea de spitale noi şi modernizarea celor existente, cu accent pe SMURD, a cărui funcţionare ar fi asigurată la nivel naţional.

ARD vrea să ia de la început, cu o nouă lege a sănătăţii, acordând importanţă, de asemenea, SMURD, serviciilor de ambulanţă şi urgenţe, cu informatizarea sistemului sanitar şi bază de date unică.

Măsuri fiscale

USL are în vedere trei cote diferenţiate, de 16%, 12%, respectiv 8%, pe tranşe de venit. Astfel, în primul caz cota vizează salariile de peste 1.600 lei, al doilea pentru venituri între 800.1.600 lei şi al treilea, de 8%, pentru salarii mai mici de 800 lei. Acest sistem ar urma să fie aplicat din 2014, pentru a nu destabiliza bugetul. Alte măsuri anunţat anunţate de premier sunt taxarea tranzacţiilor financiare şi un nou sistem de redevenţe, în 2014.

ARD vrea să introducă o cotă unică de 12%, pentru a impulsiona investiţiile străine şi a asigura bani companiilor autohtone pentru dezvoltare.

Măsuri în agricultură

USL intenţionează să responsabilizeze primarii şi Consiliile Judeţene pentru dezvoltarea satului românesc, să construiască licee şi campusuri şcolare în mediul rural, un proiect all -inclusive pentru elevul de la ţară (cămin, cantină, transport, bursă, bază sportivă). Vor şi reducerea TVA la produsele agricole la 9% (de la 24%).

ARD consideră agricultura unul dintre sectoarele strategice prioritare, cu accent pe exportul de alimente, dar nu oferă exemple concrete.

Autostrăzi – infrastructură

USL doreşte finalizarea autostrăzii Bucureşti – Arad (Coridorul IV pan-european), Bucureşti – Iaşi, Iaşi – Chişinău şi începerea proiectelor autostrăzii Târgu-Mureş – Iaşi şi Bucureşti – Craiova.

ARD susţine finalizarea investiţiilor începute, cu finanţări europene şi prin parteneriate public-privat.

Sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate