Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Programul Casa Verde – panouri fotovoltaice: Greenpeace acuză AFM că a respins cereri fără ca solicitanții să aibă vreo vină

Publicat

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, joi, că 12.700 de cereri de finanțare pentru sisteme fotovoltaice acasă sunt eligibile, respectiv aproximativ jumătate din numărul total de solicitări depuse. Potrivit reprezentanților Greenpeace, restul cererilor au fost respinse pe motiv că documentele au fost depuse cu întîrziere, deși atunci când a repornit înscrierile oprite din cauza suspiciunii de fraudă informatică, AFM a anunțat public că dosarele sunt valabile.

Conform Greenpeace, motivul invocat pentru respingerea cererilor contravine flagrant declarațiilor anterioare ale instituției.

“Deși motivul respectă, teoretic, litera ghidului de finanțare (AFM nu poate acorda finanțare dacă documentele nu sunt în termenul de valabilitate), instituția omite să ia în calcul comunicările anterioare, oficiale, emise de AFM pe acest subiect. Mai precis, după ce a suspendat prima sesiune de înscrieri din 10 septembrie 2019, în urma unei așa-zise fraude informatice, AFM a comunicat că pentru următoarea sesiune de înscrieri, desfășurată începând cu 6 noiembrie 2019, nu este necesară obținerea de către cetățeni de noi documente: <<Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.>> (comunicat AFM din 6 noiembrie 2019) Declarația AFM nu a fost respectată în evaluarea dosarelor și, prin urmare, cetățenii nu pot beneficia în această fază de finanțare, iar 284 de milioane de lei rămân, cel puțin pentru moment, nealocați”, spun reprezentanții Greenpeace.

”Suntem indignați de numărul mare de dosare respinse. Pentru foarte, foarte multe dintre aceste dosare, motivul respingerii – termenul expirat al documentelor – este incredibil. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM nu a reușit să gestioneze acest program. Nu este vina cetățenilor și a instalatorilor că AFM comunică ceva, dar face altceva,” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

”Sesizăm și solicităm intervenția autorităților superioare, Ministerul Mediului și Guvernul României. Cred că este un caz fără precedent, care prejudiciază mii de cetățeni care au dorit să devină prosumatori, au făcut toate demersurile solicitate de AFM, dar s-au trezit excluși pe nedrept din acest program” a mai spus Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică.

Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro.

Sursa: economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ovidiu

    vineri, 12.06.2020 at 20:41

    Cred ca interpretati gresit ce a vrut sa zica AFM prin „sunt considerate depuse in termen , in vederea analizari”. Ptr mine nu inseamna ca daca am depus actele ele trebuie sa fie si aprobate …doar ptr ca sunt considerate depuse in termen (la timp adica). Nu am gasit niciunde referire la valabilitatea actelor. Mai precis exista conditiile care trebuiesc respectate ca dosarul sa fie aprobat . Termenul de depunere a fost prelungit , dar acesta nu afecteaza si termenul de valabilitate al actelor …nu am vazut in nici un comunicat dat de AFM ceva care sa scrie ca actele chiar daca sunt expirate si nu respecta ghidul de finantare , vor fi considerate ca fiind valabile … AFM prin diferitele comunicate , s-a referit doar la termenul de depunere ptr analiza nu la termenul de valabilitate al actelor din dosar

  2. Marin

    duminică, 14.06.2020 at 04:56

    Tocmai prin faptul că AFM a stopat depunirele dosarelor pe motiv de fraudă s-a ieșit din perioada alocă depunerii dosarelor de către instalatori și este vina doar AFM fiindcă nu a gestionat din start situația .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax