Connect with us
Publicitate

Uncategorized

PROGRAMUL de DUMINICĂ al Zilelor Cetății-Festivalul Roman Apulum: Schimbarea gărzii, lupte între daci și romani, dansuri și ateliere

Publicat

Evenimentul Zilele Cetății-Festivalul Roman Apulum se va încheia duminică, cu parada și ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, însoțite de salve cu tunurile mobile, dar și cu bătălia finală dintre daci și romani. De asemenea, cei care nu au avut ocazia sau timpul necesar să participe la atelierele antice și medievale, la demonstrația de dans medieval, să vadă o reconstituire a luptelor militare, târgul de sclavi sau să se pozeze cu uriașele păpuși istorice în primele două zile ale festivalului, trebuie să știe că acestea continuă și duminică.

Cei pasionaţi să afle cum era viața în epoca antică sau în cea medievală sunt așteptați la atelierele antice de opaie, tir, fierărie, gastronomie, coafură, pielărie, prelucrare în os, dar și la jocuri antice, antrenamente militare și dansuri.

De asemenea, atelierul de spade, atelierul de istorie interactivă și povești, alături de demonstrațiile de tras cu arcul la țintă, se vor strădui să facă deliciul publicului albaiulian și al turiștilor.

Prima reconstituire a unui târg de sclavi pusă în scenă în România va fi, la rândul său, una dintre atracțiile zilei de duminică și va avea loc de la 12.30, în zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina. Totodată, și demonstrațiile militare ale Legio V Macedonica, Cohors III Campestris, Legio XIII Gemina, Lupii Daciei, Lupii de Fier ai Apoulonului și Numervs Palmyrenorvm, se vor ridica la înălțimea așteptărilor și vor întregi programul ultimei zile de festival în Cetatea Alba Carolina.

Parada și ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, salve cu tunurile mobile, demonstrații cu tehnică militară antică și bătălia finală dintre daci și romani sunt atracțiile ultimei zile de festival.

În cadrul festivalului, cei care nu au avut până acum ocazia să se lase purtați în lumea basmelor cu domnițe și cavaleri, sunt invitați să admire dansurile medievale pline de eleganță și armonie ale grupului Nosa, din Bistrița.

Iar dacă sunteți doar în trecere prin Alba Iulia, nu se poate să plecați fără a face măcar o poză cu uriașele păpuși istorice, care îi reprezintă pe căpitanul Andreas (cel care a condus garda cetății Bistrița în lupta cu armata condusă de generalul Basta) și pe soția acestuia, Katarina.

Din acest an, Festivalul Roman Apulum a fost propus de către municipalitate și selectat de către Ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Turism să facă parte din campania națională de promovare a brandului României. Obiectivul protocolului semnat cu Primăria municipiului Alba Iulia privește creșterea vizibilității României ca destinație turistică competitivă și promovarea brandului turistic național pe plan intern și extern, cu scopul construirii unei imagini pozitive a țării noastre.

Vă prezentăm programul de duminică, 27 aprilie:

10.00 – Ateliere antice: atelier de opaițe, atelier de fierărie, tir cu arcul, atelier de gastronomie, atelier de coafură, atelier de pielărie, atelier de prelucrare în os, jocuri antice, antrenamente militare, dansuri)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

10.00 – Ateliere medievale: atelier de spade, atelier de istorie interactivă și povești, demonstrații de tras cu arcul la țintă

Platou Pietonala Mihai Viteazul

11.30 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)

Platou Pietonala Mihai Viteazul

12.00 – Parada și Ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, salve cu tunurile mobile (Garda Cetății Alba Carolina – Alba Iulia, RO)

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan

12.30 – Târg de scalvi (Legiunea a XIII-a Gemina, Alba Iulia, RO)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

13.00 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)

Platou Pietonala Mihai Viteazul

14.00 – Păpușile uriașe ale Bistriței (Bistrița, RO)

Pietonala Mihai Viteazul

14.30 – Demonstrații militare (Legio V Macedonica – Cluj-Napoca, RO, Cohors III Campestris – Zalău, RO, Legio XIII Gemina, Alba Iulia, RO, Lupii Daciei – Zalău, RO, Lupii de Fier ai Apulonului, Alba Iulia, RO, Numervs Palmyrenorvm Porrolissensivm Scr – Zalău, RO)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

17.00 – Bătălia finală – Daci VS. Romani – luptă între toate taberele participante

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax