Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAMUL distribuirii „paștilor” la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. Slujbele din această săptămână

Publicat

pasti catedrala distribuire credinciosi

Și în acest an, distribuirea „paștilor” se va face la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, după un program stabilit de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, în perioada sărbătorilor de Paște.

Pâinea binecuvântată, numită „paști”, va fi distribuită gratuit credincioșilor în zona special amenajată în fața Catedralei arhiepiscopale (sub turnul-clopotniță). Acestea vor fi oferite în ambalaj (pahare din plastic). Vor fi pregătite aproximativ 10.000 de pahare cu paști.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Pâinea binecuvântată, „paștile”, se consumă numai pe nemâncate, în întreaga Săptămână Luminată.

PROGRAMUL de distribuire a Sfintelor Paşti la Catedrala Încoronării din Alba Iulia:

În Sâmbăta Mare (23 aprilie), între orele 12.00 și 18.00.

În Duminica Sfintelor Paşti (24 aprilie) – UPDATE:

  • între orele 3.00-3.30, după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului
  • între orele 10.00 și 12.00, înainte de slujba Vecerniei Sfintelor Paşti (a Doua Înviere).

Semnificația „paştilor” primite de credincioşi în noaptea de Înviere

Creștinii care vin de Paște la biserică îşi iau „paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.

Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc „paştile”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect și complet este să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.

De obicei, creştinii care merg la biserică sau al Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia după paşti aduc un ou roșu și pun bani în cutia milei.

Ce reprezintă cuvântul „Paşti”

Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este folosit pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel).

Acest termen a fost preluat și de către creștini, însă semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.

Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace. Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.

PROGRAM liturgic Catedrala Încoronării Alba Iulia – Săptămâna Mare

Miercuri, 20 aprilie – Sfânta și Marea Miercuri

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
  • ora 18.00-19.15 – Denie

Joi, 21 aprilie – Sfânta și Marea Joi – Cina cea de Taină

  • ora 7.00-8.00 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 8.00-10.00 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • ora 18.00-20.30 – Denia celor 12 Evanghelii cu scoaterea Sfintei Cruci

Vineri, 22 aprilie – Sfânta și Marea Vineri – Răstignirea Domnului

(Zi aliturgică și ajun)

  • ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa
  • ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf
  • ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

Sâmbătă, 23 aprilie – Sfânta și Marea Sâmbătă – Pogorârea la iad a Domnului

  • ora 7.00-7.45 – Ceasurile III, VI, IX şi Obedniţa
  • ora 7.45-10.20 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare
  • ora 23.30-23.45 – Canonul Sâmbetei celei Mari

Orar Catedrală:

6.30 – 20.30 (în zilele de peste săptămână)

7.30 – 20.30 (în duminici şi sărbători)

Săptămâna Mare – deniile

Credincioşii au intrat în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Începând din seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici se săvârşesc deniile.

Fiecare zi din această săptămână până la Pasti, are o semnificaţie specială în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.

Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână, se ajunează (nu se mănâncă nimic) până spre seară.

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamna priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”. Aceste slujbe se săvârşesc seara.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor. În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare.

Seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde ramane până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax