Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Programul „Euro 200” continuă. Ajutor financiar elevilor și studenților pentru achiziționarea de calculatoare. CALENDAR


Publicat

Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare se va derula şi în anul 2019. Potrivit acestuia, bonurile vor fi acordate elevilor care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei. Depunerea cererilor se va face până pe 19 aprilie, iar elevii vor putea beneficia efectiv de ele în luna iulie.

Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 lei pe membru de familie, conform HG 297/03.05.2018 pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, aprobată prin HG nr. 1294/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 408/14.05.2018.

Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro și este destinat achiziției de calculatoare. Anul acesta, bonurile au culoare roșie, spre deosebire de 2018, când au fost violet.

Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Pentru obținerea ajutorului aferent achiziționării unui calculator în baza legii nr. 269/2004, beneficiarii întocmesc o cerere pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul.

La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepția: alocației de stat, alocației familiale complementare și a alocației de susținere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii și burselor sociale, precum și a tuturor drepturilor sociale care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi și obligații.

Stabilirea numărului de beneficiari se va face în limita sumei alocate acestui program, sumă cuprinsă în bugetul Ministerului Educaţiei Naționale, conform legislaţiei în vigoare. 

Calendarul pentru 2019 este următorul:

 • depunerea cererilor – până la 19 aprilie
 • evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială – 22 aprilie – 13 mai
 • centralizarea cererilor la Comisia centrală, prin intermediul portalului dedicat – 14 mai – 24 mai
 • afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naționale a listei de cereri eligibile – 31 mai
 • afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listei beneficiarilor – 5 iunie
 • depunerea contestaţiilor – 6 iunie
 • rezolvarea contestatiilor: 6 – 20 iunie
 • afișarea rezultatului contestațiilor pe portalul dedicat și în fiecare unitate de învățământ – 21 iunie
 • afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naționale a listei de beneficiari aprobată prin ordin de ministru – 4 iulie
 • achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educatiei Naționale: 5 – 19 iulie
 • eliberarea bonurilor valorice către beneficiari: 22 iulie – 9 august
 • achiziționarea de calculatoare: 24 iulie – 10 octombrie
 • depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: 25 iulie – 15 octombrie
 • depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: 25 iulie – 31 octombrie
 • decontarea către operatorii economici: 30 iulie – 20 noiembrieȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: Manifestare de susținere la Spitalul din Aiud, pentru medicul Hurani Majid, ”în fața atacurilor nedrepte și antisemite”

Publicat

Manifestare de susținere în curtea Spitalului din Aiud pentru medicul cardiolog Hurani Majid, atacat, spun colegii săi, de o colegă care are și calitatea de candidat al USR la Consiliul Local Aiud. 

”Suntem alături și îl susținem pe doctor Hurani Majid, în fața atacurilor nedrepte și antisemite” a scris o angajată a spitalului pe contul ei de Facebook, unde a postat și o serie de fotografii.

Mai mulți medici și cadre medicale s-au adunat în curtea instituției medicale luni dimineața.

”În cursul dimineții un grup consistent din cadrul personalului medical și asistențial a organizat în mod spontan O MANIFESTARE DE SUSȚINERE la adresa Dr. Hurani Majid, director medical interimar. Manifestarea de sustinere este urmarea unor repetate atacuri la adresa domniei sale, atacuri publice aparute pe pagina unui medic aflat în campanie electorala. Considerăm că este necesară separarea chestiunilor care privesc activitatea medicală de chestiunile politice” au scris pe contul de Facebook, reprezentanții Spitalului Municipal Aiud.

Potrivit managerului Bogdan Popa, este vorba despre o manifestare spontană generată de atacul unui candidat asupra directorului medical al spitalului, Hurani Majid.

Angajații instituției spun că atacurile asupra medicului vin din partea unui candidat al USR la Consiliul Local Aiud, care este și medic.

Între cei doi a avut loc o discuție mai aprinsă în ultima parte a săptămânii trecute, spun surse din cadrul spitalului.

”Până acum am tăcut și am suferit enorm. Dar este momentul să spun ce am pe suflet. Daca este cineva în Aiud care îi pasă de spitalul din Aiud și de pacienții din Aiud și nu numai, acel om este dr. Bogdan Popa. Lumea din păcate se răzbune pe cei cinstiți și nu caută adevărul adevărat. Sunt din pacate oameni care profită de orice pentru a aduna niște voturi în plus și sunt capabili să calce pe cadavre din păcate să atingă scopul. De luni de zile sunt atacat în mod repetat, hărțuit și descriminat etnic și religios de un cadru medical. Am dovezi concrete în acest sens însa nu le pot afișa public” a scris medicul Hurani Majid, într-un răspuns la o postare pe Facebook.

Hurani Majid este medic primar cardiolog, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie ” Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca promotia 1996. Stagiatura și-a făcut-o făcută la Spitalul Regional Nahariya (Israel) obținând dreptul de liberă practică în Israel.

Rezidențiatul în specialitatea Cardiologie la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” Cluj Napoca (Noiembrie 1998 – Noiembrie 2003). Profesează ca medic primar cardiolog la Spitalul Municipal Aiud din anul 2018. Director medical interimar la Spitalul Municipal Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fără carantină 14 zile pentru cei care vin din străinătate și prezintă test negativ COVID-19. Măsură luată în calcul de Guvern

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că autorităţile iau în calcul posibilitatea înlocuirii carantinării timp de 14 zile în situaţia în care se efectuează un test negativ pentru cei care vin din ţări cu număr ridicat de cazuri de COVID-19.

„Facem o analiză pe fiecare ţară şi vom decide în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. (…) Sunt restricţii obişnuite. Noi am aşteptat că la nivelul Comisiei Europene există o dezbatere în care se încearcă adoptarea unor măsuri comune la nivel european pentru situaţiile de răspândire a virusului. Săptămâna aceasta vom analiza evoluţiile din fiecare ţară şi vom decide măsurile. Analizăm posibilitatea de a utiliza şi noi modalitatea de testare, adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuţii şi în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, a spus Orban.

Pe de altă parte, el a precizat că deocamdată nu este cazul să se impună carantinarea judeţelor care au cea mai mare rată de infectări.

„Ele (n.r. restricţiile) sunt stabilite în funcţie de nivelul de răspândire şi pe teatre, cinematografe, HORECA, inclusiv pentru şcoli. Noi am stabilit criteriile pe baza cărora se pot lua diferitele decizii legate de aceste activităţi. Pe analiza noastră, chiar dacă luni a fost un nivel mai ridicat de infectări, acesta nu a fost confirmat în evoluţia săptămânală. Pe săptămâna care a trecut, chiar dacă avem o uşoară creştere, nu este o creştere care să ne îngrijoreze. Sigur trebuie în continuare să fim vigilenţi, să respectăm măsurile de protecţie sanitară astfel încât să limităm răspândirea virusului”, a mai afirmat Orban.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat (Hot. CNSU 43/27.08.2020)

Andorra

Argentina

Aruba

Bahamas

Bahrain

Belize

Bolivia

Bosnia si Herțegovina

Brazilia

Capul Verde

Chile

Columbia

Costa Rica

Guam

Gibraltar

Eswatini

Insulele Feroe

Insulele Turks si Caicos

Insulele Virgine ale Statelor Unite

Irak

Israel

Kosovo

Kuweit

Luxemburg

Malta

Maldive

Muntenegru

Namibia

Palestina

Panama

Paraguay

Peru

Puerto Rico

Qatar

Republica Dominicană

Republica Moldova

Sint Maarten

Spania (Regiunile Aragon, Cataluna, Navarra, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Cantabria, Castilla la Mancha, Castilla y Leon, La Rioja)

Statele Unite ale Americii

Suriname

În present, cei care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină 14 zile, la domiciliu, într-un spațiu declarat la întoarcere sau într-un spațiu pus la dispoziție de autorități.

surse: agerpres.ro, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

TRAFIC îngreunat pe șoseaua de centură a orașului Alba Iulia, din cauza unui TIR blocat pe carosabil, după o avarie

Publicat

Traficul rutier pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia este îngreunat, luni dimineața, în jurul orei 11.00, potrivit IPJ Alba.

Cauza este un TIR care s-a defectat și a rămas blocat pe carosabil.

Zona este cea de intrare pe variantă dinspre Teiuș.

Polițiștii dirijează circulația în zonă, valorile de trafic fiind mari.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ludovic Orban: Dacă sunt profesori care refuză să predea online, vom lua măsuri legale

Publicat

Se vor lua măsuri legale dacă sunt profesori care refuză să predea online, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

„Nu pot să îmi imaginez că un profesor poate să refuze să predea copiilor.

Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situații.

Dacă va fi necesar să facem modificări la legea educației, vom face.

Nu trebuie să judecăm dascălii pentru câteva cazuri individuale. Unde sun, vom lua măsuri legale. Dar, majoritatea se adaptează și își fac datoria”, a declarat Orban, potrivit digi24.ro.

Premierul a făcut precizări și despre activitatea în școli în perioada alegerilor locale. ”Nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfășura online”, a spus Orban.

sursă: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate