Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Programul IMM Invest Plus a fost prelungit. Guvernul va majora plafonul la aproape 4 miliarde de euro în 2023

Publicat

Programului IMM Invest Plus s-a prelungit până la sfârșitul acestui an. Guvernul va majora plafonul total al programului, iar numărul maxim de beneficiari va depăși 26.000.

Comunisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire la prelungirea programului IMM Invest Plus și a componentelor IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest, cu majorarea plafoanelor pentru ajutoare de stat acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi.

Aplicația programului este deschisă, beneficiarii eligibili ai programului IMM INVEST PLUS se pot înscrie accesând portalul programului.

IMM Invest Plus 2023: 4 miliarde de euro pentru 26.000 de beneficiari

Prin prelungirea perioadei de emitere de garanții până la 31.12. 2023, Guvernul va majora plafonul total al programului IMM Invest Plus la 20.250.000.000 lei, echivalentul în lei a 4.110.340.000 de euro, iar numărul maxim de beneficiari se va ridica la 26.708.

„Pragurile valorice ale ajutorului de stat, constituit din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanţiei acordate pe toată perioada de valabilitate a creditului şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit pentru o perioadă de 12 luni de la acordarea creditului, au fost majorate

 • până la 2.000.000 euro pe întreprindere/UAT-uri,
 • până la 250.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare
 • până la 300.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului şi acvaculturii”, transmite Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Alte modificări importante ale programului, în ediția 2023, se referă la:

 • – companiile start-up pot aplica pe toate componentele programului: IMM Invest România, Agro IMM Invest, Rural Invest și Garant Comnstruct
 • – completarea categoriilor de beneficiari pentru componentele Agro IMM Invest și Rural Invest cu grupurile de producători recunoscute în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice
 • – eliminarea condiției ca sediul principal şi/sau secundar al beneficiarului care aplică pe componenta IMM Prod să fie situat în zona urbană.

Cine poate beneficia de schema de ajutor

„Schema de ajutor de stat atașată programului IMM Invest Plus facilitează accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care pot accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate.

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului.

Durata maximă a creditelor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru”, adaugă sursa citată.

Programul IMM Invest Plus se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, intreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, start-up-urilor și Unităților Administrativ Teritoriale pe componenta Garant Construct.

Caracteristicile generale ale Schemei de Ajutor de Stat IMM INVEST PLUS

 • Procentul de garantare este de maximum 90% din valoarea împrumutului.
 • Valorile maxime ale creditelor
  • 5 milioane pentru capital de lucru
  • 10 milioane lei pentru proiectele de investiții
  • 5 milioane lei valoarea maximă a finanțării pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii
 • Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
 • Pentru creditele de investiții, la solicitarea beneficiarilor se poate acorda o perioadă de grație de maximum 18 luni la rambursarea principalului.
 • Valoarea granturilor se situează în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente acordate pe o perioadă de maximum 12 luni
 • Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de:
  • 500.000 Euro/întreprindere/UAT
  • 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul producției primare de produse agricole
  • 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.
 • Dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și investițiilor sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către Ministerul Finanțelor, cu excepția celor acordate beneficiarilor componentei AGRO IMM INVEST.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax