Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Național „Casa Verde” va fi relansat din 2015. Peste 15.000 de cereri de finanţare nerambursabilă în analiză la AFM

Publicat

DSC_0002 Programul național ”Casa Verde” pentru persoane fizice, inițiat și lansat încă din 2008 de către Ministerul Mediului, va fi relansat, după trei ani de întrerupere, începând cu 2015. Anunţul a fost făcut de președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, prezent vineri la Alba Iulia.

Potrivit reprezentantului AFM, un număr de aproximativ 5.800 de persoane au contractele deja trimise în teritoriu și de săptămâna trecută au fost depuse peste 1.300 de cereri de finanțare.

”Ne dorim să terminăm toate acele proiecte restante, am vorbit de 5.800 de contracte deja trimise în teritoriu, deja au început să vină cereri de finanțare, peste 1.200-1.300 săptămâna trecută, asta înseamnă că deja sunt proiecte implementate. Mai avem în analiză 9.800 de cereri de finanțare aproximativ, tot din 2011. Sunt în analiză și ne dorim ca la nivelul lunii noiembrie să le finalizăm, probabil ele vor ieși etapizat din două în două săptămâni”, a spus președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Gearâp a mai spus că ”ne dorim să finanțăm toate aceste contracte, există și posibilitatea să le și finanțăm, pentru cei care vor veni cu dosarele la plată, ei au 12 luni de implementare. Acum, cu siguranță vor fi beneficiari care vor veni foarte repede cu dosarele la plată și unii care vor veni la anul, probabil”.

Acesta susţine că sunt sumele pentru acoperirea cererilor există la buget: ”Sumele sunt în buget și, dacă vorbim de cei 5.800 și de cei 9.800, estimăm o sumă de peste 100 de milioane de lei. Toți aceşti oameni vor fi, până la sfârșitul anului, semnați. Banii le ajung în funcție de când își depun cererea, există o procedură, din momentul depunerii cererii există o perioadă de evaluare a ei, dacă mai sunt clarificări de cerut, documente și pe circuitul de plată. Deci o perioadă scurtă, de până în două luni probabil în care își pot încasa banii”, a mai adăugat președintele.

Nu a fost deocamdată stabilită suma pentru 2015, deoarece încă se lucrează la bugetul programului. „În funcție de cum se va definitiva bugetul, vom ști să lansăm și noi sesiuni. Ne dorim să-l lansăm, cu siguranță vom lansa noi sesiuni anul viitor, dar vom anunța în momentul în care vom avea bugetul, ce sesiuni și de ce axe vom avea.

Am făcut un efort major să finanțăm toate proiectele restante, vorbim de aproape 15.000 de proiecte. Să vedem în funcție de buget ce vom putea lansa, asta vă spuneam că avem o prioritate zero, proiectele de apă și canalizare, proiecte de „Casă Verde” pentru eficiență energetică pentru instituții, proiectele pentru „Casă Verde” la populație. Sunt discuții, în momentul acesta nu avem nimic clar până nu avem bugetul ieșit. Asta înseamnă probabil ianuarie 2015”, a încheiat președintele.

Programul național „Casa Verde” a fost blocat în repetate rânduri. Relansat în 2010 cu un buget ce depășea 100 milioane de lei, programul a fost întrerupt trei ani consecutiv, între 2011 și 2013.

Programul “Casa Verde”, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă poate fi accesat de persoane fizice proprietari de imobile care doresc să obţină finanţare nerambursabilă de până la 6000 de lei pentru instalarea de panouri solare, până la 8000 de lei pentru instalaţii de pompe de căldură, respectiv până la 6000 de lei pentru instalaţii de producerea energiei termice cu cazane pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Solicitările se depun la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Mafiotul de serviciu

    vineri, 20.02.2015 at 10:57

    Atentie mare! Nu va incredeti in minciunile presedintelui AFM. Am aproape 5 luni de cand am depus cererea pt tragere de bani si acestia nu au intrat inca in cont! El spune maxim 2 luni (asa-i normal) dar realitatea-i alta! Cine stie al cui fin o mai fi si asta.

  2. zamfir gheorghe

    miercuri, 24.06.2015 at 20:07

    Cunoaste cineva data cand poti pune dosarul privind finantarea nerambursabila ptr. o instalatie de incalzire a locuintei ? Am tot cautat si nu am gasit decat Demagogie

  3. Angelescu Anisoara

    marți, 08.12.2015 at 12:54

    Am depus de aproape cinci luni dosarul cu cererea ptr. tragere de bani ptr. o instalatie panou solar si nici la ora actuala nu au intrat in cont ,oare sa mai sper?

  4. Claudiu Salaj

    sâmbătă, 09.01.2016 at 09:26

    Poate cineva sa-mi spuna daca mai e valabil proiectul casa verde si in 2016?

  5. Andreea

    luni, 18.04.2016 at 14:09

    Buna ziua, am depus dosarul cu cererea pentru retragere de bani in mai 2015 si nici acum nu au intrat banii in cont. Stie cineva daca se mai vireaza banii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax