Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, la Camera Deputaţilor. Primăriile vor organiza licitații pentru alegerea firmelor care vor realiza cadastrarea

Publicat

teren, teren agricol, parcele Miercuri, 6 mai, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se va afla și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Programul Național de Cadastru și Carte Funciară prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărților funciare, precum și certificatele de moștenitor pentru succesiune nedezbătute. Primăriile vor organiza licitații pentru desemnarea firmelor care vor realiza cadastrarea.

După 1989, Legea fondului funciar a fost aplicată neunitar atât din punct de vedere juridic, cât şi tehnic. În România, peste 90% din terenul agricol nu este înscris în Cartea Funciară, ceea ce împiedică vânzarea lui pentru a se putea creşte suprafaţa parcelelor. Statisticile spun că mai puţin de 10% din parcelele agricole sunt înregistrate şi 80% din ferme sunt cu caracter de subzistenţă.

Citește și Ministrul Dezvoltării Regionale: Din luna mai începe Programul Național de Cadastru, care prevede înregistrarea gratuită a imobilelor din România

Deputatul PSD Ioan Dîrzu a fost iniţiator, alături de alţi colegi din Parlament, al unui proiect de act normativ privind prima întabulare gratuită a imobilelor, bazat pe înregistrarea sporadică a proprietăților, pentru care sursa de finanţare era bugetul statului. Potrivit deputatului, în acel proiect nu erau cuprinse şi terenurile din zone necooperativizate cele din zona de munte, unde nu s-au eliberat titluri de proprietate, iar cărţile funciare deschise în baza Decretului – Lege 115/1938 nu sunt actualizate, ineficient pentru zonele rurale acolo unde legile proprietății nu sunt finalizate. Liderul social-democraţilor Alba a renunţat la acest proiect de act normativ şi a susţinut proiectul propus de Guvern, privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, mai complex şi mai eficient, în opinia sa.

Potrivit noului proiect, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară este instituţia responsabilă de implementarea programului, iar costurile sunt suportate din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri externe rambursate prin Programul Operaţional Regional îm cuantum de peste 300 milioane euro sau instituțiile administrativ teritoriale care vor dori să participe cu cofinanțare sau cu fonduri din bugetele locale.

Totodată, potrivit deputatului Ioan Dîrzu, primăriile vor organiza licitații în care se vor decide firmele ce se vor ocupa de cadastrare. De asemenea, acesta a transmis că în zona Munților Apuseni, o problemă majoră cu care se confruntă oamenii este aceea a titlurilor de proprietate asupra imobilelor.

Obiectivul programului este întocmirea documentaţiilor cadastrale pentru înregistrare sistematică gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Notarii publici se vor ocupa de eliberarea certificatelor pentru înscrierea posesorilor ca proprietari, în cadrul  succesiunilor nedezbătute.

Perioada de implementare a programului este 2015-2023.

Programul va stimula mediul de afaceri, va creşte capacitatea investiţională; se va crea un mediu de afaceri concurenţial, care să atragă investitori străini şi se va dezvolta piaţa imobiliară, prin creşterea numărului de tranzacţii.

De asemenea, se vor dezvolta proiectele de infrastructură la nivel local şi regional, va fi dinamizată piaţa creditului ipotecar şi se vor dezvolta exploataţii agricole de mare capacitate, mai eficiente. Nu în ultimul rând, odată cu dezvoltarea agriculturii va creşte numărul locurilor de muncă şi se va reduce şomajul.

Cadastrul general va cuprinde 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale, iar restul de 837 vor fi cadastrate prin Programul Operaţional Sectorial. Beneficiarii trebuie să ştie că vor fi gratuite atât măsurătorile, cât şi întabularea şi eliberarea certificatelor de moştenitori în cadrul succesiunilor nedezbătute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax