Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul pentru creșterea natalității: aproape 4000 de cereri în trei zile. Toate detaliile pentru beneficiari. LISTA clinicilor

Publicat

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat joi că s-au înregistrat aproape 4000 de solicitări în programul social pentru creșterea natalității. Înscrierile au început din 5 decembrie.

”Am primit aproape 4.000 de solicitări până în acest moment, cele mai multe dintre dosare fiind transmise pe adresa de e-mail natalitate@mfamilie.gov.ro.

Doar în primele 3 minute au intrat 800 de mesaje, adică aproape 4 pe secundă. În unele cazuri, este posibil să nu fi ajuns încă mesajul de confirmare din cauza numărului foarte mare de mesaje sosite în același timp”, a precizat Firea.

Potrivit sursei citate, toate dosarele vor primi ”în cel mai scurt timp” numărul de înregistrare, iar în cazul dosarelor transmise de mai multe ori se va lua în calcul doar primul transmis.

Pentru cei care au transmis dosarele incomplete sau cu documente neconforme, ministrul spune că ”nimeni nu este descalificat din start și, după analiza dosarului, va avea la dispoziție 5 zile să îl completeze, așa cum prevede regulamentul”.

Clinici și farmacii în program

În ceea ce privește clinicile înscrise în program, lista publicată pe site se modifică zilnic, în funcție de cum se semnează contractele cu compania care emite voucherele.

Vezi LISTA clinicilor actualizată la 7 decembrie.

”Vă asigur că nu trebuie să intre nimeni în panică dacă nu-și regăsește pe listă clinica aleasă pentru că în fiecare zi completăm lista. Unitățile sanitare care îndeplinesc condițiile de eligibilitate se pot înscrie în continuare în program, procesul de selecție fiind deschis pe toată perioada de derulare a proiectului”, a menționat ministrul.

Gabriela Firea a anunțat că se va publica și lista farmaciilor înscrise în program și de unde vor putea fi cumpărate tratamentele medicamentoase prescrise de medici.

Programul continuă și în 2023

Programul va continua și anul viitor.

”În 2023 așteptăm dosarele începând cu 9 ianuarie, ora 08:00. Condițiile rămân aceleași, iar regulamentul și restul documentelor necesare se găsesc pe site-ul ministerului”, a precizat Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse oferă un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro persoanelor care se confruntă cu infertilitatea și doresc să devină părinți cu ajutorul procedurilor de fertilizare in vitro. Se pot înscrie femeile între 20 și 45 de ani, care au indicația medicală pentru astfel de proceduri. Într-un an, cuplurile sau femeile singure se pot înscrie de trei ori în program, cu acordul medicul.

Voucherele

Compania selectată pentru a emite vouchere în cadrul ”Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” este Up România.

Prima tranșă de vouchere va fi emisă în anul 2022 și vor fi valabile până la finalul anului 2023.

Programul este finanțat de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și are ca scop sprijinirea financiară a cuplurilor și a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România.

Fiecare beneficiar selectat va primi câte două vouchere pe hârtie, emise de Up România, unul în valoare de 5.000 lei pentru medicamente și unul de 10.000 lei pentru proceduri medicale.

În anul 2022, voucherele vor ajunge la 2.500 de beneficiari, iar pentru anul 2023 au fost allocate fonduri pentru 10 000 de beneficiari.

Voucherele vor putea fi utilizate într-o rețea de unități medicale și farmacii care vor trebui să semneze un contract de parteneriat cu Up România.

Unitățile sanitare care îndeplinesc condițiile de eligibilitate se pot înscrie în continuare în program, procesul de selecție fiind deschis pe toată perioada de derulare a proiectului.

Condiții de eligibilitate beneficiari

Beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile, care au fost diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV (fertilizare in vitro) și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere.

Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 15.000 lei/beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor. Nu este impozabil și nu se ia în calcul la stabilirea altor drepturi (de ex: alocație pentru susținerea familiei, venit minim garantat, protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie).

Un beneficiar poate aplica și poate obține sprijinul financiar cu destinație special de maximum trei ori pe an pe toată perioada desfășurării programului.

Sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere: un voucher medicamente în valoare de 5000 de lei și un voucher proceduri medicale, în valoare de 10.000 de lei, ambele pe suport hârtie. Valabilitatea voucherelor este de maximum 12 luni de la data emiterii.

Condițiile cumulative pentru acordarea sprijinul financiar sunt:

  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să fie cetățeni români și să aibă domiciliul în România
  • cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România
  • procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României, parteneră a programului, autorizată să desfășoare acest tip de activități
  • vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 și 45 ani.

Acordarea sprijinului financiar se realizează în baza criteriului “primul venit– primul servit“.

Dosarul de înscriere

Solicitanții trebuie să depună online la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro a MFTES dosarul complet.

În cazul solicitanților care nu au posibilitatea transmiterii dosarului online, aceștia pot trimite dosarul complet la adresa MFTES, în cadrul secțiunii contact pe site-ul www.mfamilie.gov.ro.

Toate documentele componente ale dosarului trebuie completate și semnate (unde este cazul) și certificate „Conform cu originalul”, după care trebuie scanate și trimise pe adresa de e-mail

Cererea de înscriere (Anexa 1) trebuie să cuprindă următoarele documente justificative:

  • copii ale actelor de identitate ale solicitanților
  • Declarație pe propria răspundere – Anexa 1a
  • document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de FIV, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului – Anexa 1b
  • adeverință eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente oficiale, conform legii, care să probeze calitatea de asigurat
  • acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal – Anexa 1c.

Beneficiarul are obligația utilizării voucherului medicamente și voucherului proceduri medicale exclusiv la unitățile sanitare respectiv farmaciile partenere în program, fiind interzisă schimbarea unității sanitare partenere, alta decât cea pentru care s-a optat la înscrierea în Program.

În cazul farmaciilor, beneficiarul nu poate schimba pe parcurs unitatea farmaceutică la care s-a adresat inițial în vederea eliberării tratamentului medicamentos.

Vezi integral Metodologia programului, cu condiții și anexele-formulare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    joi, 08.12.2022 at 14:16

    ACEST ” Program de crestere a natalitatii ” ( diferit de „politica ” NICI UN AVORT,altfel PUSCARIA Va Mananca – pe biata femeie insarcinata + cel care i l-a provocat – a TOVARASULUI ” Cel mai iubit fiu al poporului ” Nicolae Ceaususcu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) este Initiat , cam a treia oara, de catre MinisTRUTA ” Familiei, si Egalitatii de SANSE ,Gabriela F(II)rea, PSD !!!!!!!!!!!!!!!!! Nu va Avea APROAPE nici o EFICINENTA Practica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MARITI, Tovarasi Sparlamentari PSD Alocatiile pentru copii, Nu in Bataie de JOC, cu 20-30 %, CREATI-le Conditii OPTIME ( CRESE & GRADINITE NOI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax