Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul ”Prima casă” primește mai mulți bani. MFP propune realocarea a peste 400 milioane de lei

Publicat

prima casa Programul guvernamental ”Prima casă” va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Peste 16.000 de garanții au fost acordate de la începutul anului. 

Citește și Vrei o locuință prin programul PRIMA CASĂ? Vezi garanţiile de stat, condiţii pentru creditele bancare și criteriile de eligibilitate

Ministerul Finanțelor Publice propune prin proiectul de act normativ, realocarea pentru programul ”Prima casă” a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României. Din acest plafon pentru anul curent, în sumă de 100 milioane euro (respectiv 445 milioane lei), nu a fost acordată nicio garanție, ca urmare a faptului că nu au fost depuse cereri în acest sens.

“Prin acest proiect de act normativ venim în sprijinul persoanelor care au depus dosare la bănci pentru a obține credite cu garanții guvernamentale prin Programul Prima casă – și știm că sunt la băncile partenere programului foarte multe dosare în lucru – și, prin urmare, dăm curs solicitărilor primite din partea finanțatorilor”, afirmă ministrul finanțelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Numărul de garanții acordate de la începutul anului este de peste 16.556 iar finanțările accesate sunt de aproximativ 299 milioane euro, respectiv 1,3 miliarde lei. Bilanțul la zi al Programului ”Prima casă” arată că ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitări/zi.

Plafonul total aferent anului (exclusiv plafonul destinat achiziționării locuințelor construite prin ANL) a fost integral alocat la data de 1 iulie, Ministerul Finanțelor Publice primind multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program, deoarece aceștia nu mai dispuneau de sume pentru onorarea dosarelor deja existente.

Prin Hotărârea Guvernului nr.818/2014 s-a majorat plafonul total de garantare a programului Prima casă, prin realocarea plafonului nealocat și/sau alocat și neutilizat de cca. 500 milioane lei destinat achiziţiei de locuinţe construite de ANL.

Programul Prima casă a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009 și are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

De la lansarea Programului până în prezent au fost acordate peste 124.809 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 10,6 miliarde lei.

Valoare medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.216 Euro.

31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

Programul Prima Casă s-a derulat atât în valută cât si în lei, până la jumătatea anului 2013, când prin hotărâre de guvern s-a instituit numai creditarea în lei. Băncile participante la Program sunt: BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING și MARFIN.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax