Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Programul „Primul student din familie”: Elevii de liceu vor putea primi bani pentru tranziția la studiile universitare

Publicat

Programul „Primul student din familie”. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat vineri lansarea apelurilor pentru programul „Primul student din familie”. În cadrul acestuia, elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a vor putea beneficia de subvenții în valoare de 300 de lei/lună, pe o perioadă de maxim 21 de luni.

Programul urmărește accesul egal la studii universitare de calitate, indiferent de mediul social-economic. 

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile pentru programul „Primul student din familie”.

În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care în același timp să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Programul „Primul student din familie”. Cine poate depune proiecte?

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:

  • instituții de învățământ superior de stat și particulare;
  • unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Ce valoare are sprijinul finanțat din fonduri europene?

Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de minim 12 luni și maxim 21 luni.

Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 luni.

Subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.

Cine va beneficia de aceste subvenții?

Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului.

De asemenea, menționăm că modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni:

  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);
  • pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).

„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 29.03.2024 at 19:52

    Aşa fraţilor, băgaţi bani în cei care după fac. aleg să plece. Cum v-aţi gândit ca de aceşti bani totuşi să beneficieze Romania ? Păi nu v-aţi gândit, că nu aveţi cu ce. Vorbesc de cei care fac astfel de propuneri. Când am citit că 14 000 de doctori au plecat în străinătate, m-a durut capul. Pe voi nu, că aveţi o cutie de carton acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax