Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul RABLA 2015: De LUNI încep înscrierile pentru persoanele fizice. Sunt disponibile 20.000 de tichete. Condiţii

Publicat

masini auto parc De luni, 27 aprilie, persoanele fizice care vor să achiziționeze o mașină nouă pot aplica în cadrul Programului “Rabla” la cei 104 dealeri autorizați din întreaga țară, potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sesiunea de depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor pentru Programul “Rabla 2015”, care a început la 1 aprilie 2015, s-a încheiat, iar în urma acesteia au fost validați peste 100 de dealeri auto.

Vezi Lista dealeri validati Rabla 2015

În cadrul Programului cu o valoare totală de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice și instituții publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Din totalul bugetului alocat, 162,5 milioane lei sunt destinate pentru persoanele fizice, iar 37,5 milioane lei pentru persoanele juridice, inclusiv instituții publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizații profesionale care sunt organizate și își desfășoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.

Ghidul de finanțare pentru Programul “Rabla 2015” a fost aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial al României din 30 martie 2015. Vezi integral: Ordin Ghid finantare Rabla 2015

În urma dezbaterii publice, valoarea eco-bonusurilor acordate în cadrul Programului “Rabla 2015” a fost modificată față de varianta inițială propusă, aceasta fiind majorată pentru autoturismele cu sistem de propulsie electric hibrid care beneficiază de tehnologii avansate (de tipul plug-in).

Valoarea eco-bonusurilor este de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, potrivit mențiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

La achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale) se va acorda un ecobonus în valoare de 1.500 lei. Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 lei.

În continuare, se menține posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri. Valoarea primei de casare a fost menținută la 6.500 lei.

Reguli din Ghidul de finanţare

În cazul în care proprietarul este acceptat în cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul electric nou prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare.

Proprietarul beneficiază de prima de casare la achiziţionarea unui autovehiculul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul prezentului ghid.

Proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.

Prima de casare se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Beneficiază de prima de casare proprietarul persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– are domiciliul sau reşedinţa în România;

– nu are obligaţii de plată la bugetul local;

– s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;

– a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;

– a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;

– a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;

– a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

sau

– i-a fost cedat de către un proprietar persoană fizică dreptul de beneficiu asupra primei de casare;

– a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere

Beneficiază de prima de casare proprietarul persoană juridică, de drept public ori de drept privat, proprietarul operator economic fără personalitate juridică sau proprietarul organizaţie profesională care este organizată şi îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional în România, care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– a obţinut din partea Autorităţii aprobarea dosarului de acceptare;

– s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehiculul nou, obţinând nota de înscriere;

– a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;

– a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;

– a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;

– a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Poprietarul persoană fizică poate ceda, în favoarea unei alte persoane fizice, dreptul de a beneficia de prima de casare la achiziţionarea unui autovehicul nou. nu poate face obiectul cedării, beneficiarul exclusiv al acestuia fiind persoana care achiziţionează autovehiculul nou.

sursă: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax