Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Rabla ar putea începe în iunie pentru persoanele fizice. AFM vrea să-l organizeze și în următorii cinci ani

Publicat

rabla Programul Rabla va începe târziu anul acesta, persoanele fizice urmând să se poată înscrie în cel mai bun caz pe 6 iunie pentru a-și lua mașini noi, a transmis Istvan Jakab, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). În acest an, programul Rabla va avea un buget total de 220 milioane lei, din care 75 milioane vor fi alocate pentru un sub-program de subvenționare a mașinilor electrice și pentru partea de infrastructură.

Executivul a adoptat, miercuri, 18 mai, un memorandum care accelerează debutul programului.

Șeful AFM a explicat, la o conferință a Ziarului Financiar, că programul a întarziat și fiindcă a fost mai complicat cu actele, deoarece programul Rabla este în premieră dublat de Rabla Plus, (sub)program care să impulsioneze mașinile electrice sau hibride.

„Programul Rabla este important şi îl continuăm. Anul acesta poate o să pornim mai târziu decât în alţi ani. S-a pus problema ajutorului de stat şi au fost paşi de urmat, dar astăzi (n.r. – miercuri, 18 mai) se discută în şedinţa de guvern. Am spus 3 iunie până când am vrea să avem lista validată a producătorilor şi dealerilor. Deci 6 iunie să fie prima zi când o persoana fizică ar putea face cerere pentru programul Rabla. Azi (n.r. – miercuri, 18 mai) se semnează memorandumurile la guvern, mâine să fie publicate în MO şi vineri să dau ordinul de începere a programului. Sper să ne putem ţine de calendar. Aceste memorandumuri pentru ajutoare de stat sunt pe 5 ani. Noi vrem să continuăm programul”, a spus Jakab.

Potrivit acestuia, prin ordin de ministru vor apărea ghidurile de finanţare.

Programul Rabla este construit pe varianta de anul trecut, cu 2 eco bonusuri. În 2015 au fost bugetate 200 milioane lei, dar până la final s-au consumat numai 165 milioane lei. Anul trecut au fost casate 25.000 maşini. În acest an, suma alocată pentru achiziția mașinilor obișnuite a scăzut la 145 milioane lei, ceea ce înseamnă doar 22.000 de tichete.

O noutate pentru anul acesta este programul „Rabla Plus” care se adresează maşinilor electrice şi hibride. În acest caz, bugetul pe 2016 va fi de 75 milioane de lei, dar include şi sumele pentru partea de infrastructură, a explicat Jakab. În cazul acestui program, ecotichetele au o valoare de 20 de mii de lei pentru maşinile electrice şi de 5 mii de lei pentru cele hibride.

sursa: digi24.ro, zf.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax