Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

AFM încearcă să reaprindă „Rabla pentru becuri”, program nefuncțional. Realizarea unui sistem informatic ar putea dura luni bune

Publicat

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va crea un nou sistem informatic în cazul programului „Rabla pentru becuri”, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Potrivit acestuia, implementarea noului sistem va mai dura câteva săptămâni sau luni. 

„Cel mai important în cazul acestor programe, văzând experienţa exact la AFM, este ca sistemul să fie stabil şi programul să fie derulat în condiţii optime.

Pentru a asigura aceste condiţii, AFM a decis crearea unui nou sistem informatic, nu folosirea sistemelor informatice precedente, motiv pentru care, într-adevăr, implementarea o să mai dureze câteva săptămâni, luni.

Asigurăm bugetul pe care l-am avut pentru anul acesta şi completăm pentru anul viitor şi sunt convins că se va lansa programul în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de momentul în care sistemul informatic o să fie unul stabil, pentru a nu ajunge în situaţiile în care lansările de programe au însemnat, de fapt, un blocaj în şir de programe derulate la fel.

Vor beneficia românii de toţi banii din bugetul anului acesta şi bugetul anului viitor. Banii care nu se folosesc anul acesta se vor folosi în program anul viitor şi se vor completa”, a declarat Tanczos.

Rabla pentru becuri, nefuncțional în actuala formulă

După ce politicienii au anunțat cu mare fast că românii vor primi bani pentru a cumpara becuri economice cu led, și-au adus aminte că Administrația Fondului de Mediu nu are un sistem informatic potrivit.

Și totul s-a blocat, scrie Digi24. Acum nimeni nu pare să își mai asume răspunderea pentru acest eșec. Atât ministrul Mediului, cât și șeful AFM pare că au amuțit.

Declarațiile de miercuri ale ministrului nu fac decât să arate că autoritățile nu au, de fapt, soluție.

Rabla pentru electrocasnice, noi precizări

Tanczos Barna a amintit de noua sesiune a programului „Rabla pentru electrocasnice”, ce se derulează în această perioadă.

„Românii pot beneficia, zilele acestea, de <Rabla pentru electrocasnice> şi pot face economii chiar mai mari prin schimbarea frigiderelor, schimbarea lăzilor frigorifice, maşinilor de spălat, maşinilor de spălat vase, maşinilor de uscat sau aspiratoarelor.

Pot face economii mult mai mari decât economia făcută cu un bec folosind Programul <Rabla pentru electrocasnice>, care se derulează zilele acestea şi în care se pot înscrie în fiecare săptămână până pe 15 decembrie”, a spus ministrul Mediului.

În luna septembrie a acestui an, ministrul Mediului anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri” şi că modificarea de buget pentru instituţie, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru acest program, va intra în şedinţa de Guvern până la sfârşitul lunii respective.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru ‘Rabla pentru becuri’.

Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern.

Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a spus Barna Tanczos în 22 septembrie, după conferinţa „Cum salvăm industria românească de mobilier şi de produse din lemn”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.

Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice”.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a explicat oficialul.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax