Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Tomata ar putea folosi exclusiv seminţe româneşti, de anul viitor. Anunțul ministrului Agriculturii

Publicat

Programul Tomata s-ar putea derula folosind numai seminţe româneşti începând de anul viitor. Condiția este ca baza de producere a seminţelor româneşti se va dezvolta suficient încât să să permită acest lucru, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ministrul a arătat că în prezent fermierilor nu li se poate pune această condiţie deoarece producerea de seminţe româneşti de legume nu este suficient de dezvoltată pentru a putea acoperi necesarul derulării unui program cum este cel pentru tomate.

„Noi astăzi, la nivel naţional, nu avem o bază de producători de seminţe pentru legume atât de bine dezvoltată încât să poată acoperi întregul program.

Apetenţa fermierilor pentru programul acesta (Tomata, n.r.) a fost un factor pe care l-am luat în calcul atunci când am decis să nu condiţionăm derularea programului de existenţa seminţelor româneşti. Asta nu înseamnă că nu privim spre viitor. (…)

Dacă este posibil, în anul 2022 să creăm baza de producere de seminţe româneşti de legume astfel încât în programul viitor, din 2023, să-l condiţionăm de derularea lui numai cu seminţe româneşti”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Decizie pentru fermierii care cer subvenția de 4.000 euro/an pentru Tomata 2022.

Ministerul Agriculturii a anunțat că pentru a veni în sprijinul fermierilor, completează actele normative referitoare la Programele ”Tomata”, susținerea de legume în spații protejate și de susținere a producției de usturoi românesc, cu dispoziții în scopul reducerii eforturilor fermierilor de procurare a documentelor necesare pentru obținerea sprijinului acordat.

În ceea ce privește programul Tomata 2022, care include și programul Legume 2022, acesta vine cu o serie de noutăți pentru legumicultorii care pot, prin cumularea ambelor cicluri de producție, să ajungă la o plată de 4.000 de euro / an pentru exploatație.

Condiții pentru fermieri prevăzute în Programul Tomata 2022

”Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile iniţiale. În acelaşi timp, am prevăzut fonduri şi pentru susţinerea producţiei în ciclul II a altor legume deficitare pe piaţă, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru”, a declarat recent Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

În cursul acestei zile au fost prezentate modificările ce au fost aduse proiectelor de acte normative elaborate la nivelul MADR, care s-au aflat în consultare publică în ultimele 10 zile.

”Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4.000 euro/ beneficiar (3.000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:

Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie

Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie

În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp”, se arată pe site-ul ministerului.

Statul acordă 1.000 de euro și pentru susținerea legumelor deficitare

În ceea ce privește susținerea legumelor deficitare, ministerul anunță că beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:

  • Castraveți 4.000 kg, față de 5.600 kg
  • Ardei gras/ lung 2.000 kg
  • Fasole păstăi 1.500 kg
  • Spanac 1.000 kg
  • Salată 15.000 plante, față de 1.440 kg
  • Ceapă verde 100.000 bulbi, față de 1.000 kg

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax