Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Programul zilei de sâmbătă la Alba Fest 2022. Artiștii care vor urca pe scena din inima Cetății Alba Carolina

Publicat

alba fest 2018 3

Distracția continuă sâmbătă la Alba Iulia, în cea de-a doua seară a festivalului Alba Fest 2022. Pe scena din Piața Cetății vor urca, începând cu ora 20:00, Grasu XXL, Olivia Addams, Connect-R, Spike și Noaptea Târziu. 

Dimineața, de la ora 10:00, la Muzeul Principia va avea loc decernarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia și decernarea de diplome Urbis Grates.

La orele 12:00 și 19:00 este programat ceremonialul schimbului de gardă.

Cu o seară înainte, pe scena din inima Cetății Alba Carolina au urcat DJ Project, The Puzzles și MC Kotto.

Artiștii care vin anul acesta la AlbaFest® au, împreună, sute de milioane de vizualizări pe YouTube, zeci de mii de difuzări la radio și tv și cel putin tot atâția fani. Îi veți putea vedea pe toți pe scena din Piața Cetății, în 3 seri de distracție, la AlbaFest®.

Un line-up promițător, pe măsura poftei de distracție a albaiulienilor dar și a turistilor care vor fi în Cetate în weekendul 10-12 iunie: Grasu XXL, Olivia Addams, Noaptea Târziu, Connect-R, Spike, Cargo, Compact Paul Ciuci, Celelalte Cuvinte și The Puzzles, DJ Project X Ana Baniciu vin anul acesta la AlbaFest®.

Program Alba Fest 2022 – Sâmbătă, 11 iunie 2022

 • 10:00 Decernare titlu de cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia

Muzeul Principia

 • 10:30 Decernare diplome Urbis Grates

Muzeul Principia

 • 12:00 Ceremonialul schimbului de gardă

Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

 • 19:00 Ceremonialul schimbului de gardă

Garda Cetății Alba Carolina / Poarta a IV-a – Poarta a III-a

 • 20:00 Grasu XXL, Olivia Addams, Connect-R, Spike, Noaptea Târziu

Concerte / Scena Piața Cetății

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

CFR anunță restricții de viteză pentru trenuri, din cauza caniculei. Precizări pentru persoanele care vor să plece în călătorii

Publicat

CFR SA anunță că de miercuri până vineri, când sunt anunțate temperaturi care vor depăși 37-38 de grade în aer, vor fi luate măsuri speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Una dintre ele vizează reducerea vitezei dacă temperatura în șine depășește 50 de grade.

Potrivit unui comunicat al CFR SA, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea, în regiunile aflate sub atenționare de Cod galben și Cod portocaliu, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade C, pe anumite intervale de stații, unde situația o impune, se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

Aceaste măsuri sunt aplicate de toate companiile manageri de infrastructură și respectă normele de siguranţă feroviară pentru astfel de situații speciale, transmite CFR SA.

Ce trebuie să facă pasagerii înainte de a pleca în călătorie cu trenul

CFR SA anunță că va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce intervale de stații se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulație sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic.

De asemenea, CFR SA recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre orele de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet.

Incendiu la locomotiva unui tren de călători pe ruta Sibiu – Râmnicu Vâlcea. 60 de pasageri s-au autoevacuat

YouTube video

Locomotiva unui tren care circula pe ruta Sibiu – Râmnicu Vâlcea a luat foc miercuri dimineața în mers, în apropiere de halta Mănăstirea Turnu din județul Vâlcea.

CFR Călători informează că incidentul s-a produs în jurul orei 10:13, în halta Mănăstirea Turnu din județul Vâlcea:

”Conform procedurilor aferente unor asemenea situații, a fost avizat serviciul 112, o echipă de intervenție deplasându-se la fața locului pentru limitarea efectelor degajării de fum. Siguranța și securitatea pasagerilor și a personalului propriu nu au fost puse în pericol”.

Trenul de călători era tras de o locomotivă diesel. Incendiul s-a manifestat mocnit la sala motoarelor, fără posibilitatea de propagare, potrivit explicațiilor Departamentului pentru Situații de Urgență.

Locomotiva a fost schimbată, iar garnitura R 2064, pe ruta Sibiu – Râmnicu Vâlcea, și-a reluat deplasarea cu o întârziere de peste o sută de minute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Anamaria, absolventa cu media cea mai mare la BAC, de la Colegiul Militar Alba Iulia: ”tot ceea ce este frumos se obține greu”

Publicat

Absolventa Anamaria Șteopoae a obținut cea mai mare medie la examenul de Bacalaureat în Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: 9,83. Anamaria a reușit să obțină două note de 10 la matematică și fizică și nota 9,50 la limba și literatura română.

Vezi și TOP LICEE în ALBA după rezultate BACALAUREAT 2022: Unde este rată de promovare 100% și liceele cu promovabilitate zero. CLASAMENT

Reușita la examenul maturității a fost posibilă prin pregătire constantă, muncă și determinare, fiind o încununare a efortului depus în cei patru ani de liceu, pe care i-a finalizat de fiecare dată cu Premiul I și media 10 la purtare, potrivit reprezentanților colegiului.

Anamaria s-a remarcat și prin obținerea de premii la diferite concursuri și olimpiade din sfera științelor reale, iar, timp de un an, pe parcursul clasei a XII-a, a purtat pe epoleți gradul de elev plutonier adjutant, cel mai mare grad onorific acordat elevilor colegiului militar, datorită rezultatelor obținute la învățătură și purtare.

Și-a îndeplinit cu succes misiunea încredințată, dovedind responsabilitate și devotament, devenind astfel un model de comportament pentru colegii mai mici, se arată într-o postare pe Facebook a Colegiului Militar.

„Sunt foarte fericită și împlinită, acum, că munca depusă în acești patru ani de liceu, a dat roade!

Nu a fost ușor, dar au meritat toate eforturile depuse, întrucât tot ceea ce este frumos se obține greu. Le sunt nespus de recunoscătoare tuturor cadrelor didactice și militare, care m-au pregătit și susținut în toți acești ani.

Sunt mândră că am absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, instituție care mi-a oferit extrem de multe oportunități, reușind, printr-o pregătire constantă, să obțin un asemenea rezultat”, a afirmat Anamaria Șteopoae.

Pentru Anamaria și colegii ei de promoție urmează, săptămâna viitoare, susținerea concursului de admitere prin repartiție în instituțiile militare de învățământ superior.

sursa: Facebook Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

DSVSA Alba: măsuri ce trebuie respectate pe caniculă de către crescătorii și deținătorii de animale

Publicat

dsvsa

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba transmite crescătorilor și deținătorilor de animale o serie de măsuri care trebuie respectate în perioadele cu temperaturi ridicate. Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratare şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.

Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează, prezintă risc mare de deshidratare. Fermierii trebuie să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic asociat perioadei de vară.

O atenție deosebită trebuie acordată inclusiv transporturilor de animale care trebuie realizate pe timpul nopții sau la primele ore ale dimineții, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții DSVSA Alba.

Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.

Prevederi aplicabile fermierilor

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

 • asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
 • asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
 • verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
 • verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;
 • în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
 • la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;
 • în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
 • dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Prevederi aplicabile administraţiilor locale

Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate.

Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Prevederi aplicabile deţinătorilor de animale de companie

În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Ca şi în cazul animalelor de crescătorie, caii şi poneii, ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană.

Prevederi aplicabile transportatorilor de animale

 • Sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile;
 • Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei;
 • Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului;
 • Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp;
 • La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică;
 • În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, şoferii trebuie să aibă planuri de urgenţă pentru a îngriji animalele, în funcţie de necesităţi;

Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temperatura să fie cuprinsă între 5°-30°.

De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent.

Sursa de apă potabilă

În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

Specie / Cantitate de apă recomandată

 • vaci – lapte / 38 – 52 litri
 • bovine / 38 litri
 • cabaline / 20 – 45 litri
 • porcine / 4 – 11,5 litri
 • ovine / 6 litri
 • păsări – curte / 0,5litri

Potrivit reprezentanților DSVSA Alba, aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

MOL restricționează alimentarea cu carburanți la stațiile din Ungaria. Limită zilnică de 50 de litri pentru realimentare

Publicat

foto: ebihoreanul.ro

Noi restricţii au fost introduse la benzinăriile MOL din Ungaria, scrie Hungary Today. Potrivit acestora, numai 50 de litri pe zi pot fi folosiţi pentru realimentare.

Pentru autovehiculele înmatriculate în Ungaria ce cântăresc între 3,5 şi 7,5 tone, cât şi pentru utilajele agricole nu vor există limite de realimentare.

În prima parte a acestei luni, Ungaria a redus prețul benzinei la pompă, dar nu și pentru cei au mașinile înmatriculate în alte țări, scrie DCNews.ro

Străinii plătesc mai mult pentru combustibil în Ungaria

O altă noutate ar fi aceea că ungurii au început să impoziteze ceea ce ei numesc ”profituri suplimentare” ale industriilor, inclusiv ale companiilor aeriene,  precum Ryanair și EasyJet. Bineînțeles aceste companii au decis să crească la rândul lor prețurile pentru a face față.

Guvernul naționalist susține că încearcă să atenueze o recesiune economică și cea mai mare inflație din aproape 25 de ani pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, dar mișcările neobișnuite ale țării central-europene înstrăinează companiile și amenință o nouă impas cu Uniunea Europeană.

Cu aceste măsuri intervenționiste, care includ și plafoane de preț pentru unele produse alimentare, premierul populist de dreapta Viktor Orban renunță la modelul financiar conservator al dereglementării și al capitalismului de piață liberă.

Politicile au contribuit la scăderea unor prețuri pentru unguri, dar unele companii multinaționale și naționale spun că le dăunează rezultatelor și competitivității.

UE contestă decizia prin care șoferii străini plătesc prețuri de piață în Ungaria

Între timp, UE și-a ridicat întrebări dacă politicile respectă regulile sale, în urma ciocnirilor dintre blocul celor 27 de națiuni și Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept și corupție.

UE contestă cerința introdusă în mai conform căreia șoferii cu numere de înmatriculare străine plătesc prețuri de piață pentru combustibil la benzinăriile din Ungaria, împiedicându-i să cumpere benzină și motorină, care a fost plafonată la 480 de forinți (1,25 USD) pe litru din noiembrie.

Reprezentând o creștere a prețurilor de până la 60% pentru șoferii cu vehicule înmatriculate în alte țări, UE a cerut Ungariei să renunțe la cerința până când va putea determina dacă respectă regulile blocului sau dacă se confruntă cu acțiuni legale, numind-o ”discriminatorie”.

Bihorenii stabiliți în Ungaria, lăsați fără carburant la preț plafonat, deși au și cetățenie maghiară

Mii de cetățeni cu dublă cetățenie română și maghiară nu mai au voie să cumpere benzină și motorină la preț plafonat din Ungaria. Potrivit eBihoreanul.ro, benzinăriile aplică mai nou plafonarea în funcţie de clienţi. „După ce alimentezi, la pompă este afişat preţul neplafonat, iar când plăteşti, la casierie ţi se cere talonul maşinii. Dacă mașina este înmatriculată în Ungaria, se aplică automat preţul plafonat, datorită unui program informatic anume conceput”.

La benzinăriile din apropierea graniței cu România sunt puse afișe prin care se anunță că persoanele care alimentează autovehicule cu număr de înmatriculare maghiar pot alimenta la preţul de 479,90 forinţi” (5,94 lei), iar celelalte „la preţul pieţei de pe pompă”.

Un litru de carburant la preţ neplafonat e mai scump decâtcel de la benzinăriile din România. Benzina Evo de 95 costa 781,90 forinţi (9,69 lei), iar cea de 100 era la 801,90 forinţi (9,93 lei), în timp ce motorina Evo regular costa 829,90 forinţi (10,28 lei) şi Evo Plus 849,90 forinţi (10,53 lei).

Plafonarea prețului a crescut turismul de combustibil

Plafonul prețului carburanților a dat Ungariei printre cele mai scăzute prețuri la carburanți din UE, ceea ce a dus la turismul de combustibil și creșterea cererii, ceea ce a cauzat întârzierea ofertei și penuria.

”Guvernul a trebuit să acționeze, dar în loc să opteze pentru o soluție mai favorabilă pieței, a optat pentru ceva care merge direct împotriva valorilor Uniunii Europene”, a declarat pentru  economistul și fostul guvernator al Băncii Ungariei, Gyorgy Suranyi, conform  AP News.

Problemele economice ale Ungariei: forintul, scădere record, iar inflația a crescut mai mult decât în celelalte țări din UE

Într-un interviu radio, săptămâna trecută, Orban a dat vina pe războiul din Ucraina vecină și pe sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru problemele economice ale Ungariei: moneda sa a scăzut la niveluri record, iar inflația de bază a crescut la 12,2% în mai. În comparație, prețurile de consum au crescut cu 8,1% în cele 19 țări care utilizează euro.

”Acum suntem într-o situație de război și acest lucru trebuie rezolvat”, a spus Orban. ”Companiile vor trebui să suporte mai multă sarcină decât o fac în mod normal, deoarece familiile maghiare nu pot plăti prețul pentru asta.”

Impozit pe profit excepțional introdus de la 1 iulie

Astfel acesta va impune un impozit pe profit excepțional la 1 iulie, care durează până anul viitor, în speranța de a strânge 815 miliarde de forinți (2,1 miliarde de dolari) pentru a menține un program emblematic care reduce facturile de utilități ale oamenilor și susține armata Ungariei.

Mai multe companii aeriene comerciale nu sunt de acord cu decizia de fi impozitate extra, numind taxa ”jaf de autostradă”.

”Solicităm să inverseze această taxă idioată pe ”profiturile în exces” sau cel puțin să o limiteze la industrii precum petrolul sau gazele care realizează profituri extraordinare, și nu companiile aeriene care raportează pierderi record”, CEO-ul Michael O’Leary. a spus într-o declarație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax