Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Actele de stare civilă vor fi modificate. Părinții nu vor mai putea da trei prenume copiilor

avatar

Publicat

bebelus copilas nou nascut

Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, părinții nu vor mai putea da 3 prenume copiilor, iar mai multe acte civile trebuie completate și în format digital, prevede un nou proiect de lege pus în dezbatere publică de MAI.

În plus, acest proiect introduce și noi termene și proceduri privind înregistrarea nașterilor, declararea deceselor, schimbarea numelui sau folosirea alfabetului latin în actele de stare civilă.

Acte civile în format electronic

În prezent, actele de naștere, căsătorie și deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare originale, care se completează manual cu cerneală neagră.

În format electronic trebuie întocmit doar al doilea exemplar, însă noul proiect de lege prevede ca primul exemplar al acestor documente să fie realizat în format digital.

„Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic”, se arată în proiect.

Primul exemplar se va completa electronic și se va păstra și în registre de stare civilă pe suport de hârtie, iar al doilea exemplar se va întocmi doar digital.

Interzis la plastifiere

Actul normativ mai prevede folosirea alfabetului latin extins în întocmirea actelor de stare civilă. Textul de lege este completat cu termenul „extins” pentru a da posibilitarea utilizării tuturor caracterelor folosite în statele cu alfabet latin.

De asemenea, va fi interzisă plastifierea certificatelor de stare civilă. În caz contrar, acestea vor fi nule, scrie ziare.com.

„Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule”, se mai arată în document.

Și în prezent sunt respinse certificatele plastifiate, însă de acum va exista o bază legală care duce la nulitatea acestora.

Limita de 3 prenume

Înregistrarea nașterii va putea fi făcută în termenul cuprins după a 30-a zi de la naștere și până la vârsta de 1 an a copilului, cu aprobarea primarului. Este, de asemenea, obligatoriu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor numai după trecerea unui an de la data nașterii.

În plus, părinților nu le va mai fi permis să acorde mai mult de 3 prenume copiilor.

„Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arată în proiect.

Declararea decesului

Actuala lege prevede că declararea decesului se face în 3 zile de la data încetării din viață a persoanei, în acest termen fiind incluse ziua în care a survenit decesul, dar și ziua în care se face declarația.

Noul proiect de lege elimină aceste referințe, deci decesul poate fi declarat practic la cel mult 3 zile după ce persoana a murit.

Schimbarea numelui

Noul act normativ stabilește proceduri mai clare privind schimbarea numelui și reduce durata acestui proces.

Termenul de emitere a dispoziției de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui este redus de la 60 la 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, iar apoi trimis la promulgare președintelui Iohannis.

sursa: realitatea.net

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Augustin Lazăr, replică pentru OUG anunțat de Tudorel Toader: ”Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege”

avatar

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. „Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la început de an. Vezi cât costă și în ce zone se află

avatar

Publicat

Chiar dacă datele oficiale arată că în prima jumătate a anului 2018, s-au cazat în Alba peste 7.800 de turiști, începutul de 2019 vine la ”pachet” cu o serie de pensiuni scoase la vânzare, în diferite zone ale județului. Situate în Râmeț, Șugag, Săsciori, Cugir sau în alte localități din județ, afacerile ”la cheie” au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte: Temperaturi maxime şi precipitaţii în următoarele două săptămâni

avatar

Publicat

smurd

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 21 ianuarie – 3 februarie. În Transilvania, temperaturile vor varia de la maxime de zero grade Celsius la 8 grade Celsius şi sunt aşteptate în continuare ninsori şi lapoviţă. În Transilvania, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, din nou în topul ruşinii. Loc fruntaş între ţările din Uniunea Europeană care au probleme cu gunoaiele

avatar

Publicat

România și Malta sunt țările europene cu cele mai slabe politici de mediu, fapt reflectat de cea mai slabă pondere a reciclării și de cea mai mare rată a poluării prin gropi de gunoi, arată un raport al Comisiei Europene.  România, Malta, Grecia și Ciprul sunt țările cu cele mai slabe rezultate în domeniul reciclării, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate