Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Actele de stare civilă vor fi modificate. Părinții nu vor mai putea da trei prenume copiilor

Publicat

bebelus copilas nou nascut

Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, părinții nu vor mai putea da 3 prenume copiilor, iar mai multe acte civile trebuie completate și în format digital, prevede un nou proiect de lege pus în dezbatere publică de MAI.

În plus, acest proiect introduce și noi termene și proceduri privind înregistrarea nașterilor, declararea deceselor, schimbarea numelui sau folosirea alfabetului latin în actele de stare civilă.

Acte civile în format electronic

În prezent, actele de naștere, căsătorie și deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare originale, care se completează manual cu cerneală neagră.

În format electronic trebuie întocmit doar al doilea exemplar, însă noul proiect de lege prevede ca primul exemplar al acestor documente să fie realizat în format digital.

„Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic”, se arată în proiect.

Primul exemplar se va completa electronic și se va păstra și în registre de stare civilă pe suport de hârtie, iar al doilea exemplar se va întocmi doar digital.

Interzis la plastifiere

Actul normativ mai prevede folosirea alfabetului latin extins în întocmirea actelor de stare civilă. Textul de lege este completat cu termenul „extins” pentru a da posibilitarea utilizării tuturor caracterelor folosite în statele cu alfabet latin.

De asemenea, va fi interzisă plastifierea certificatelor de stare civilă. În caz contrar, acestea vor fi nule, scrie ziare.com.

„Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule”, se mai arată în document.

Și în prezent sunt respinse certificatele plastifiate, însă de acum va exista o bază legală care duce la nulitatea acestora.

Limita de 3 prenume

Înregistrarea nașterii va putea fi făcută în termenul cuprins după a 30-a zi de la naștere și până la vârsta de 1 an a copilului, cu aprobarea primarului. Este, de asemenea, obligatoriu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor numai după trecerea unui an de la data nașterii.

În plus, părinților nu le va mai fi permis să acorde mai mult de 3 prenume copiilor.

„Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arată în proiect.

Declararea decesului

Actuala lege prevede că declararea decesului se face în 3 zile de la data încetării din viață a persoanei, în acest termen fiind incluse ziua în care a survenit decesul, dar și ziua în care se face declarația.

Noul proiect de lege elimină aceste referințe, deci decesul poate fi declarat practic la cel mult 3 zile după ce persoana a murit.

Schimbarea numelui

Noul act normativ stabilește proceduri mai clare privind schimbarea numelui și reduce durata acestui proces.

Termenul de emitere a dispoziției de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui este redus de la 60 la 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, iar apoi trimis la promulgare președintelui Iohannis.

sursa: realitatea.net


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi în valoare de peste 33.000 de lei, date de inspectorii în muncă, pentru mai multe nereguli depistate

Publicat

itm alba

Inspectorii ITM Alba au dat amenzi în valoare de peste 33.000 de lei în urma controalelor efectuate la agenţi economici, săptămâna trecută. Au depistat un caz de „muncă nedeclarată” şi alte nereguli în activitatea firmelor. În domeniul relaţiilor de muncă, în perioada 18-22 martie au fost verificaţi 50 de angajatori cu un număr total de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tentativă de omor ”taxată” cu arest la domiciliu. Un bărbat din Meșcreac a bătut un consătean în fața barului din sat

Publicat

mescreac

Un bărbat din Meșcreac, comuna Rădești, a fost arestat la domiciliu fiind cercetat pentru tentativă de omor. Pe fondul unui conflict mai vechi Varga Zachei, l-a lovit pe un alt bărbat cu pumnii, picioarele și cu un obiect contondent, în zona capului și a abdomenului. Toată scena, la care au asistat mai multe persoane, s-a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

INCENDIU în localitatea Doștat. Pompierii intervin pentru stingerea focului cu două autospeciale

Publicat

i

O anexă gospodărească a luat foc, luni, în jurul orei 11:15, în localitatea Doștat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Alba. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Sebeș cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Hramul seminarului Teologic Greco-Catolic din Blaj: patru tineri au primit treapta lectoratului

Publicat

blaj

Hramul Seminarului Teologic „Bunavestire” din Blaj s-a sărbătorit duminică, 24 martie 2019, cu o zi înainte de Sărbătoarea Bunei Vestiri. Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala Blajului, patru seminariști au primit treapta lectoratului, iar doi au fost hirotesiți ipodiaconi de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Alături de Preasfinția […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate