Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect ADR Centru: DART – soluții pentru stoparea fenomenului îmbătrânirii accelerate a societății

Publicat

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a găzduit, săptămâna trecută, la Alba Iulia, întâlnirea de lucru a partenerilor proiectului DART – „Declining, Ageing and Regional Transformation”, în cadrul căreia a fost dezbătut setul de recomandări politice ce va fi oferit Comisiei Europene în sensul prevenirii și gestionării procesului de declin demografic la nivel european. Preocupările ADR Centru se axează pe identificarea soluțiilor optime pentru stoparea fenomenului îmbătrânirii accelerate a societății în ansamblu.

Proiectul DART este implementat la nivelul Regiunii Centru de către Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, împreună cu 14 parteneri ai proiectului, provenind din 11 state membre UE. Implementarea proiectului a debutat în ianuarie 2010, sub coordonarea partenerului lider – Banca de Investiții a Landului Brandenburg. Activitățile derulate până în prezent au vizat elaborarea unui set comun de standarde și indicatori în regiunile partenere DART și elaborarea unor recomandări politice în domeniul abordat de proiect, pe baza unor schimburi de informații și bune practici. Practic, această inițiativă urmărește să găsească metode de a evita depopularea multor zone din țările europene, precum și de a crea infrastructura de servicii specifice destinate vârstnicilor în zonele afectate de scăderea demografică.

Declinul demografic va deveni foarte curând o problema majoră în Regiunea Centru, însă această realitate este adesea neglijată sau pusă în perspectivă. Prin participarea noastră la acest proiect ne propunem să realizâm atât un act preventiv, cât și un act de conștientizare publică a acestei probleme. Pe parcursul celor aproape trei ani de parteneriat, am reușit să aflăm mai multe despre aspectele demografice care afectează majoritatea regiunilor Europei, am realizat schimburi de experiență, iar în prezent lucrăm la un set de recomandări politice. Rezultatele obținute de noi vor fi transpuse în recomandări care vor fi înaintate Comisiei Europene pentru adoptarea de măsuri referitoare la transformările regionale, în funcție de situația demografică” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Agenda întâlnirii de lucru de la Alba Iulia a cuprins o ședință de management a Comitetului de Coordonare al proiectului, o sesiune de lucru în care a fost dezbătut și revizuit raportul final al proiectului DART, ce cuprinde recomandările politice în domeniul declinului demografic și o vizită de studiu în cadrul căreia reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și ai ONG ”Caritas” Alba Iulia au prezentat partenerilor internaționali câteva modalități practice de intervenție pentru gestionarea procesului de declin demografic ce afectează Regiunea Centru. Prin proiectul DART, Regiunea Centru beneficiază de o finantare de 72.000 euro, din care contribuția națională este de 13% si a ADR Centru de 2%. Proiectul va fi finalizat în acest an, printr-o Conferință internațională organizată în luna septembrie la Potsdam – Germania.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax