Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Angajații ar putea primi tichete de sănătate. Ce valori vor avea și cine va beneficia de acestea

Publicat

pat spital

pat spital Senatorii propun un proiect de lege prin care toate instituțiile publice și firmele vor putea acorda angajaților tichete de sănătate. Bonusurile vor fi acordate doar de angajatorii care au contracte de muncă cu beneficiarii, în limita a șase salarii minime brute pe țară.

Potrivit proiectului de lege, pentru promovarea sănătății și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda bonuri de valoare, denumite tichete de sănătate. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de tichete de sănătate este contravaloarea a șase salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Astfel, la salariul minim stabilit de curând la 1.250 lei pe lună, fiecare angajat, la stat sau la privat, cu carte de muncă, va putea primi cel mult 7.500 lei într/un an. În expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiatorii argumentează că acest bonus nu va fi o povară în plus pentru firme și pentru instituții, pentru că sumele corespunzătoare tichetelor de sănătate vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la impozitul pe venit, iar pentru salariat se va acorda scutirea de la plata impozitului pe venituri și a contribuțiilor sociale aferente.

Proiectul vine în sprijinul cetățenilor „care sunt nevoiți să își plătească singuri serviciile medicale, întrucât plafoanele acordate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate  se epuizează în primele zile ale lunii.” Angajații vor avea acces, cu tichetele de sănătate, la tratamente și investigații medicale, ședințe de recuperare, dar și la achiziționarea unor medicamente, cu rețetă.

Potrivit proiectului de lege privind acordarea tichetelor de sănătate, angajatorii acordă tichete de sănătate numai în cazul în care în anul fiscal anterior au obținut profit sau venit, după caz.

Tichetele de sănătate sunt valabile doar pentru persoana nominalizată, care va prezenta, alături de tichete, și cartea de identitate pentru conformitate. Tichetele de sănătate vor fi disponibile și pe hârtie, și pe suport electronic, conform proiectului.

Un tichet este valabil un an de la data emiterii și dacă va fi utilizat în alt scop, sau va fi comercializat, persoana respectivă va fi amendată cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 lei.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax