Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Angajații care merg la locul de muncă cu bicicleta ar putea primi o subvenție de 1.500 de lei

Publicat

femeie tocuri bicicleta Parlamentarii propun acordarea de tichete valorice de către angajatori, angajaților care vor să folosească bicicleta pentru deplasările între locul de muncă și casă, sau pentru deplasări în interes de serviciu, acolo unde este posibil. Tichetele de bicicletă vor putea fi folosite atât pentru cumpărarea de biciclete, de accesorii, piese de schimb, unelte și produse de întreținere, dar și pentru echipament.  

Propunerea legislativă privind tichetele de bicicletă a fost înregistrată luna trecută la Senat pentru dezbatere.

Inițiatorii susțin că folosirea acestui mijloc de transport pe distanțe mici este nepoluant, sănătos pentru utilizatori și ar putea fi, totodată, o măsură de descongestionare a traficului din marile orașe.

Propunerea introduce o nouă formă de tichete valorice – tichetele de bicicletă. Asemănător tichetelor de masă sau tichetelor cadou, tichetele de bicicletă sunt acordate de angajatori angajaților pentru a stimula folosirea de către aceștia a bicicletei pentru deplasările între domiciliu și locul de muncă  precum și pentru deplasările în interes de serviciu.

Potrivit proiectului, angajatorii vor putea acorda subvenția sub forma tichetelor de bicicletă odată la 3 ani, valoarea maximă a subvenției fiind de 1.500 de lei.

De asemenea, angajatorii vor putea să acorde o indemnizație de kilometraj pentru bicicletă persoanelor angajate printr-un contract individual de muncă care utilizează bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă sau în interes de serviciu. Această indemnizație poate fi acordată indiferent dacă beneficiaru ei este sau nu beneficiar al subvenției sau dacă folosește sau nu o bicicletă achiziționată grație subvenției.

„Această indemnizație este acordat tot sub forma tichetelor de bicicletă, într-o limită anuală de 300 de lei, pentru o valoare kilometrică de 0,33 lei pe kilometru. Angajatorii au libertatea de a defini, după consultarea angajaților vizați, lista documentelor justificative necesare acordării indemnizației și frecvența prezentării acestora (lunară, trimestrială, etc.)”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.

Proiectul prevede că „sumele corespunzătoare tichetelor de bicicletă acordate de către angajator, în limitele valorilor prevăzute la art. 8 sunt încadrate în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat, în conformitate cu dispozițiile art. 25, alin. 3, litera b) din Codul Fiscal”. Totodată, „sumele corespunzătoare tichetelor de bicicletă acordate de către angajator, în limitele prevăzute de prezenta lege, nu sunt luate în considerare, nici pentru angajator, nici pentru angajat, în stabilirea drepturilor și obligațiilor care sunt determinate în raport cu venitul angajatului”.

Proiectul legislativ mai prevede că în cazul instituțiilor de stat, sindicatele și organizațiile angajaților pot negocia cu reprezentantul autorității acordarea acestor tichete.

În inițiativa legislativă parlamentarii au prevăzut și amenzile pentru cei care vor încerca să își vândă tichetele de bicicletă, care sunt nominale pentru angajați – între 300 și 1000 de lei, amenzi care vor fi aplicate de reprezentanții Ministerului Muncii.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax