Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Banii încasați de stat din redevențele miniere, redistribuiţi şi la primării. Florin Roman: Comunităţile locale suportă consecinţele schimbărilor de mediu

Publicat

camera deputatilor, parlament Un proiect de lege depus la Parlament prevede ca o parte din banii încasați de statul român, în baza redevențelor miniere, să fie redistribuți către bugetele localităților și județelor unde au loc aceste exploatări ale resurselor naturale. Actul normativ a fost iniţiat de PNL şi semnat şi de către deputatul de Alba, Florin Roman.

“Comunitățile locale trebuie să beneficieze direct de pe urma exploatării resurselor naturale deoarece, în multe cazuri, ele suportă consecințele schimbărilor la care este supus mediul, în urma acestor exploatări”, susţine politicianul.

Proiectul prevede virarea din redevența încasată la bugetul de stat către bugetele locale pe al căror teritoriu se desfășoară activitatea de exploatare a unei cote de 80% din redevenţa minieră încasată, distribuită după cum urmează: 55 % la bugetul local al județului și 25 % la bugetele locale ale comunelor.

Titularii licențelor de exploatare datorează bugetului de stat, din ziua începerii realizării producţiei, o redevenţa minieră în cotele prevăzute de art. 45 din Legea nr. 85/2003, redevență ce este achitată trimestrial.

“Știm cu toții că sunt afectate terenurile agricole din apropierea exploatărilor, sunt afectate drumurile, din cauza transporturilor de mare tonaj, poate fi afectată pânza freatică, iar despre poluarea fonică și cea a aerului nici nu mai e cazul să le amintim.  Toate acestea sunt resimţite de către cetățeni şi afectează comunităţile locale, iar măsurile de readucere la starea inițială necesită costuri importante, iar efectele nu sunt întotdeauna cele așteptate”, mai spune Roman.

Asigurarea unei cote din această redevență constituie o sursă de venit importantă pentru bugetele locale în vederea finanțării lucrărilor de reabilitare de drumuri comunale și județene, chiar și pentru asigurarea cotelor de cofinanțare pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă, ce vizează acțiuni de refacere a cadrului natural și de protecție a mediului, susţine deputatul.

“Acest proiect de lege poate rezolva o parte din problemele care apar în comunitățile locale unde au loc exploatări de resurse și noi, parlamentarii PNL, mizăm pe faptul că și celelalte partide, inclusiv PSD, vor susține la vot această inițiativă deoarece, în acest caz nu e vorba de politică, e vorba despre viața oamenilor”, a precizat Florin Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax