Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Capitolul „Cultură”, exceptat din calculul numărului maxim de posturi în cadrul administrațiilor locale și județene

Publicat

Mai mulți parlamentari de la UDMR propun modificarea legii astfel încât să fie eliminate discrepanțele dintre orașele cu instituții de cultură/spectacole finanțate din bugetul de stat și orașele cu instituții de cultură/spectacole finanțate din bugetul local. Astfel, se prevede exceptarea capitolului „Cultură” din calculul numărului maxim de posturi. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art. III alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 6 mai.

Inițiativa legislativă propune modificarea art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2010 prin care se stabilește numărul maxim de posturi din aparatul de specialitate al primarului, aparatul de specialitate al Consiliului Județean, precum și din instituțiile publice locale înființate prin hotărâri ale autorităților deliberative, stabilind la alin. (2) exceptarea capitolului <Cultură> din calculul numărului maxim de posturi.

Potrivit inițiatorilor, prin adoptarea modificării propuse, vor fi eliminate discrepanțele dintre orașele cu instituții de cultură/spectacole finanțate din bugetul de stat și orașele cu instituții de cultură/spectacole
finanțate din bugetul local, creând echilibrul mult dorit între numărul angajaților plătiți din bugetul local raportat la numărul de locuitori.

„Probabil cea mai injustă parte a distribuirii sumelor bugetare din România o reprezintă finanțarea instituțiilor culturale. Această situație injustă persistă de zeci de ani și constă în faptul că instituțiile culturale din orașele mari (ex. Cluj-Napoca, Timișoara etc.), cu posibilități financiare mult peste media celorlalte orașe, sunt finanțate din bugetul de stat, în schimb instituțiile culturale din orașele cu posibilități financiare reduse sunt finanțate din bugetul local.

Avand în vedere că investițiile sunt imperios necesare pentru dezvoltarea comunităților locale, prioritatea autorităților locale este de a obține cât mai multe proiecte din fonduri europene, nerambursabile. Acest lucru se poate realiza numai dacă autoritățile locale dispun de personal specializat în domeniile de proiecte, investiții, achiziții publice, etc.

În vederea prestării unui serviciu populației de nivel cât mai ridicat, este indispensabilă angajarea unui număr corespunzător de personal cu pregătire profesională ridicată, ceea ce în momentul de față este imposibil de realizat din cauza reglementărilor legislației în vigoare. Limitarea numărului maxim de posturi îngreunează angajarea de personal, autoritățile locale confruntându-se cu lipsa acută de personal calificat”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege, la stabilirea numărului de posturi din aparatul de specialitate al primarului, aparatul de specialitate al consiliului județean, precum și din instituțiile publice locale înființate prin hotărâri ale autorităților deliberative, autoritățile administrației publice locale se încadrează în numărul maxim de posturi determinat potrivit anexei care face parte integrantă din Ordonanța de urgență nr. 63/2010.

Proiectul prevede că „numărul maxim de posturi prevăzut nu se aplică și capitolelor bugetare  <Invățământ> și <Cultură>, finanțate din bugetele locale, precum și capitolelor bugetare <Sănătate>, <Asigurări și asistență socială>, și <Servicii publice de interes local sau județean, specializate, cu personalitate juridică, înființate și organizate în subordinea consiliilor locale sau consiliilor judejene, după caz, prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ-teritoriale respective, așa cum sunt definite la art. 28 alin. (2) lit. a) din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sursa de finanțare.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate