Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Clienții Prima Casă care nu își plătesc ratele pot deveni chiriași 5 ani la ANL și, ulterior, iar proprietari

Publicat

prima casa Persoanele care au cumpărat locuințe prin programul Prima Casă și nu își mai pot plăti ratele, fiind astfel în pericol să piardă casa prin executarea garanției acoperite de stat, vor avea posibilitatea să rămână în continuare în casă, dar în calitate de chiriași ai Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), obligată să cumpere imediat imobilul. Posibilitatea este prevăzută de ultima inițiativă legislativă aparținând deputatului Cătălin Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată. Propunerea sa a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Potrivit inițatorului, proiectul de lege este menit să ofere aceeași protecție consumatorilor persoane fizice care au credite prin programul Prima Casă cu cei care au primit deja o astfel de protecție odată cu adoptarea legii dării în plată.

Mecanismul propus de Zamfir prevede că în 15 zile de la momentul în care clientul băncii a ajus să primească somaţie de executare silită , el îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pentru care a ajuns să nu mai poată plăti ratele.

Fiscul, adică instituția care execută silit locuinţele pentru care statul a garantat creditele care au ajuns să nu mai poată fi plătite, opreşte executarea silită şi vinde casa către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

ANL va fi obligată să cumpere de la finațator locuinţa la un preţ egal cu valoarea soldului creditului rămas de achitat de cel care nu îşi mai poate plăti ratele. Fostul proprietar va încheia un contract de închiriere, timp de cinci ani, şi va plăti chirie către ANL, valoarea chiriei urmând să fie stabilită, anual, de Guvern, prin Hotărâre.

După ce trec cei cinci ani, fostul proprietar are drept de preeemţiune la cumpărarea casei de la stat, la preţul la care ANL a cumpărat-o în trecut de la el, ajustat cu rata inflaţiei.

Dacă chiriașul nu dorește să exercite dreptul de preemțiune, ANL poate dispune de locuință, propune proiectul.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate