Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiect de 3,8 milioane lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public în Cetatea Alba Carolina și cartierul Recea

Publicat

pixabay manfredrichter

Primăria Alba Iulia vrea să depună la finanțare prin intermediul AFM un proiect pentru modernizarea sistemului public de iluminat, cu corpuri pe bază de tehnologie LED.

Sunt vizate 11 străzi din Cetatea Alba Carolina și opt străzi din cartierul Recea. Valoarea totală a proiectului este de 3,8 milioane lei, iar cofinanțarea din bugetul local este de circa 760 mii de lei plus cheltuieli neeligibile de 31 de mii de lei.

Pe aceste străzi urmează să fie montate în total 565 de corpuri de iluminat LED, care vor fi controlate prin sistem inteligent de telegestiune. Acesta va permite ajustarea fluxului luminos, pentru a scădea consumul de energie.

Străzile vizate prin proiect:

Cetatea Alba Carolina: străzile Gemina, Apulum, Mitropolit Simion Ștefan, Mihai Viteazu, Unirii, Păcii, Mitropolit Andrei Șaguna, Muzeului, Mitropolit Alexandru Sterca-Șuluțiu, Gabriel Bethlen, Militari

Cartier Recea: străzile La Recea, Tarina, Bunta, Nanului, Orlea, Piatra Corbului, Roșia Montană, Izvorului

Finanțare prin programul AFM

Propunerea este de participare a Municipiului Alba Iulia la ”Programul privind creșterea eficienței energetic a infrastructurii de iluminat public” gestionat de Ministerul Mediului prin Administrația Fondului pentru Mediu, cu proiectul ”Creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public în municipiul Alba Iulia”.

Documentația proiectului se află în faza DALI și presupune o contribuție din bugetul local de 759.400 lei (20% din valoarea totală a proiectului), plus cheltuieli neeligibile de 31.680 lei.

Valoarea totală a investiției este 3.828.682,97 lei (inclusiv TVA), din care 326.148 lei construcții-montaj. 3.037.602,38 lei buget alocat prin program.

Durata estimată a investiției este de 8 luni.

Sistem de telegestiune pentru scăderea consumului de energie

Este prevăzută montarea a 565 aparate de iluminat bazate pe tehnologie LED, controlate prin telegestiune și vor fi 503 stâlpi păstrați prin proiect.

Obiectivele investiției sunt: scăderea cu cel puțin 52% a consumului anual de energie primară în iluminat public (kwh/an) și a gazelor cu efect de seră; scăderea puterii instalate cu minimum 37%; modernizare și eficientizare sistem iluminat public stradal – rutier și pietonal

Investiția este complementară cu patru proiecte aflate în derulare, cu valoare totală de aproximativ 11 milioane de euro, finanțate prin POR 2014-2020 și AFM pentru crearea și eficientizarea sistemului de iluminat public în mai multe zone din municipiu.

Reprezentanții primăriei spun că bugetul total în limita căruia se pot depune proiecte este de 750 milioane lei, sesiunea este deschisă până în 25 mai 2022, iar proiectele depuse până în 25 decembrie și care întrunesc 70 de puncte pot intra la finanțare automat. La data de 13 decembrie, mai erau circa 110 milioane lei disponibili în program.

foto: arhivă

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax