Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de hotărâre: În piețele agroalimentare vor putea fi vândute doar fructe și legume românești, de producător

Publicat

În piețele agroalimentare se vor putea vinde doar legume și fructe românești aparținând producătorilor persoane fizice. Acesta este conținutul unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care se intenționează eliminarea intermediarilor evazioniști care folosesc acte de producător false și generează statului pagube de peste 1 milion de euro.

Proiectul de hotărâre a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii. În respectivul document se stabilește în mod clar că pe tarabele din cadrul piețelor agroalimentare va fi permisă comercializarea en detail a legumelor și fructelor proaspete „exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice și numai a produselor din producție proprie, autohtonă”.

Noile reglementări vor intra în vigoare la patru luni de la aprobarea proiectului în Guvern.

Persoanele juridice vor putea vinde legume și fructe proaspete, dar în spații individuale din cadrul piețelor, delimitate distinct și amenajate corespunzător pentru depozitare și comercializare, inclusiv cu case de marcat.

„Administrația piețelor alocă tarabe din cadrul piețelor agroalimentare producătorilor agricoli persoane fizice, iar agenții economici persoane juridice comercializează legumele și fructele proaspete în magazine proprii gen aprozar sau, după caz, în magazine mixte”, conform documentului.

Comercializarea en detail și en gross a legumelor și fructelor va fi condiționată de existența unui carnet de producător cu elemente de securizare, avizat atât de primar, cât și de asociația de profil, incluzând date privind suprafața totală cultivată, structură pe specii de legume și/sau pomi, producțiile estimate să fie realizate. Evidența carnetelor de producător legume/fructe distribuite de primari va fi ținută într-un registru special deschis în acest sens de primăriile respective.

„Transportul de legume și fructe destinate consumului familial fără a necesita fila aferentă din carnetul de producător sau alt document cu regim fiscal este permisă pentru o cantitate maximă de 50 kilograme”, se mai arată în actul normativ.

Vânzarea pe tarabe a altor produse decât cele autohtone va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.000 lei si 3.000 lei, iar persoanele juridice care comercializează legume și/sau fructe în alte spații decât cele prevăzute vor fi sancționate cu amendă între 3.000 lei și 5.000 lei.
Mai mult, administrația piețelor va suporta o amendă de 10.000 lei-20.000 lei dacă nu închiriază corect tarabele.

Pentru lipsa actelor de transport, sancțiunea va fi o amendă de 3.000 lei-5.000 lei și confiscarea cantităților de legume/fructe transportate, dar și a mijlocului de transport. Citiți mai multe pe hotnews.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax