Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Ajutorul de şomaj ar putea creşte cu 100 de lei din acest an. Majorările propuse în funcţie de stagiul de cotizare

Publicat

locuri de munca

locuri de muncaUn grup de şase deputaţi propune majorarea indemnizaţiei de şomaj din acest an cu aproximativ 100 de lei. Proiectul pentru modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost depus la Senat.

Iniţiativa presupune majorarea procentelor din ISR ce constituie baza de calcul cu 20%, având în vedere că valoarea ISR de 500 de lei nu a mai fost modificată din 2008 şi este necesară acoperirea parţială a costurilor de consum pentru beneficiari, costuri care au crescut în acest interval.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că valoarea indicatorului ISR nu a crescut de şapte ani, din cauza lipsei resurselor necesare, însă au fost acordate majorări prin sporirea ponderii procentelor de indexare la alocaţia de stat pentru copii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi a copiilor cu handicap între 3 şi 18 ani (dublarea cuantumului ajutorului de stat), plafoanele pentru venitul minim garantat cu circa 13.3%, alocaţia de plasament de circa 6,19 ori, alocaţia pentru susţinerea familiei de peste 2 ori, alocaţia pentru susţinerea familiei monoparentale de circa 1,7 ori.

Pentru că nu a fost majorată şi indemnizaţia de şomaj, se propune modificarea Art. 39 alin 2 lit a din Legea 72 astfel încât să fie majorate de la 75% la 90% procentele din ISR pentru calculul indemnizaţiei de şomaj pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin un an. Rezultă o majorare de la 375 de lei la 450 de lei.

De asemenea, se propune modificarea art. 39 alin 3, privind cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare ce se aplica asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare astfel:

– de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani

– de la 5% la 6% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani

– de la 7% la 8.6% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani

– de la 10% la 12% pentru pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 ani

Şi articolul 40 alin. 1 se modifică, astfel încât să fie majorate de la 50 la 60 procentele din ISR necesare calculului indemnizaţiei de şomaj acordate persoanelor care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ. Rezultă o majorare de la 250 de lei la 300 de lei.

Majorările sunt propuse de la 1 ianuarie 2016.

Se estimează că pentru circa 100.000 de şomeri indemnizaţi care ar beneficia de o majorare lunară de circa 100 de lei sunt necesare fonduri sumplimentare de aproximativ 120 de milioane lei anual.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax