Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Cabinetele medicale, obligatorii în şcolile publice şi private. Măsuri pentru supravegherea şi promovarea sănătăţii

Publicat

elevi

elevi examen Un proiect de lege privind medicina şcolară prevede ca în unităţile de învăţământ public şi privat să existe obligatoriu cabinete medicale, astfel încât să poată fi acordată asistenţă medicală de urgenţă. Acesta a fost propus de către un grup de 30 de parlamentari ai PDL şi PNL.

”Propunerea legislativă urmăreşte introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, deoarece, uneori, mici gesturi sunt decisive în momentele critice, gesturi, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Deşi au existat chiar încercări de desfiinţare a reţelei medicale şcolare, în prezent cabinetele medicale şcolare au fost transferate autorităţilor locale fără a beneficia de o lege specială”, au explicat iniţiatorii proiectului de lege.

Ei au susţinut că ”tot mai frecvent” se vorbeşte despre creşterea consumului de substanţe nocive în rândul tinerilor, despre violenţa în şcoli sau despre creşterea bolilor cu transmitere sexuală în rândul populaţiei şcolare, dar prea puţin se spune despre locul unde se pun bazele unei educaţii în sănătate, respectiv în şcoli.

Iniţiativa legislativă reglementează serviciile de medicină din unităţile de învăţământ publice şi private, asistenţa şcolară fiind definită drept ”ansamblul măsurile de medicină preventivă şi asistenţă medicală de urgenţă efectuată pe toată durata desfăşurării procesului educativ”, în scopul supravegherii şi promovării sănătăţii preşcolarilor, elevilor şi studenţilor.

Medicina şcolară se va practica în cabinete medicale, autorizate sanitar, situate în unităţile de învăţământ sau în centrele amenajate în acest scop şi arondate unităţilor de învăţământ, iar echipele medico-şcolare vor fi formate dintr-un medic- absolvent de medicină generală, un medic dentist, un asistent medical şi un asistent stomatolog.

Cabinetul de medicină şcolară va funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare în unitatea de învăţământ publică sau privată.

Medicul de medicină şcolară va avea obligaţia de a efectua un stagiu de câte trei luni în cadrul unor secţii de urgenţă, epidemiologie şi de pediatrie.

Proiectul de legea fost iniţiat de parlamentari ai PDL şI PNL, printre aceştia aflându-se Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Puiu Haşotti, Ludovic Orban, Nini Săpunaru şi urmează să fie dezbătut în Parlament, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax