Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Concediu de odihnă de cel puţin 25 de zile pe an. Ziua de naștere a angajatului, zi liberă legală

Publicat

angajat agent vanzari Mai mulți parlamentari liberali au depus la Senat o propunere de modificare a unei legi din Codul Muncii astfel încât durata minimă a concediului de odihnă să fie de 25 de zile lucrătoare pe an, față de 20, cât este acum.

Din aceste 25 de zille, una ar fi pentru sărbătorirea zilei de naştere a angajatului.

Senatorii PNL motivează că această schimbare ar fi necesară, printre altele, în contextul în care mulți angajați ai unor companii multinaţionale sau chiar instituţii publice lucrează în afara programului de muncă legal, uneori și în timpul sărbătorilor legale sau religioase.

„Conform unor studii sociologice de specialitate, în România peste 70% din angajații din mediul privat și peste 40% din salariații din mediul public (în special în domeniul medical, cercetare, apărare, etc.) suferă fie de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau a suprasolicitării locului de muncă”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.

Parlamentarii consideră, totodată, că angajații care au mai multe zile de concediu pe an sunt mai motivați să lucreze.

„Prezentul proiect a fost conceput pentru a se crea posibilitatea unei motivări prin creșterea perioadei de concediu de odihnă necesar diminuării efectelor psihice, fizice și intelectuale a suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor atât pentru angajați dar și pentru costul forței de muncă a angajatorului.

Introducerea zilei de naștere ca zi liberă legală poate fi inclusă în aceeași categorie a argumentelor expunse, mai ales că din punct de vedere morel, educațional și etic majoritatea angajaților „uită” să-și ofere un echilibru motivațional care va avea efecte și în randamentul ulterior al creșterii productivității muncii” se mai precizează în expunerea de motive.

sursa: realitatea.net, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax