Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Inculpații scapă dacă s-a intervenit în sistemul de repartizare a dosarului

Publicat

instanta judecata Neregulile în repartizarea aleatorie a dosarelor pe complete de judecată vor determina nulitatea hotărârii pronunțate de instanță, potrivit unui proiect legislativ depus, la finalul anului trecut, la Camera Deputaților.

Printr-o inițiativă legislativă înregistrată la Camera Deputaților, pe 21 decembrie 2015, senatorul social-democrat Ovidiu Donțu propune modificarea Legii privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), dar și a Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, în sensul stabilirii unei sancțiuni pentru nerespectarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor, cu folosirea sistemului informatizat.

Senatorul ar dori ca decizia pronunțată de un complet „care nu a fost învestit cu respectarea dispozițiilor legale privind distribuirea aleatorie a dosarului” să fie lovită de nulitate. De asemenea, judecătorul care nu poate participa la judecată „din motive obiective, temeinic motivate și care nu puteau fi prevăzute” va putea fi înlocuit cu unul din judecătorii de permanență din ziua respectivă, și acesta desemnat prin repartizare aleatorie.

„La o simplă navigare pe internet am aflat faptul că au existat multe posibilități de intervenție și de dirijare a acestei repartizări aleatorii. Dintre acestea menționez doar câteva: maestrul grefier, cereri introduse repetat, <îmbolnăvirea> subită”, mai transmite senatorul Ovidiu Donțu în expunerea de motive.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax