Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Proiect de lege: Operatorii de telefonie mobilă stochează timp de 6 luni apelurile şi e-mailurile trimise de cetăţeni

Publicat

La începutul lunii noiembrie, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme şi deputatul PDL, Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI, au depus la Parlament proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă.

Proiectul are ca scop exercitarea obligativităţii operatorilor de telefonie mobilă în vederea stocării tuturor apelurilor şi e-mailurilor trimise şi primite de cetăţeni, timp de şase luni, termen după care informaţiile stocate vor fi distruse ireversibil.

În cadrul informaţiilor din reţelele de telefonie fixă şi mobilă, vor fi vizate numărul şi numele destinatarului şi al celui spre care a fost redirecţionat apelul, iar serviciile de Internet vor stoca identitatea utilizatorului, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor şi identitatea echipamentului folosit. Mai mult, vor fi reţinute data şi ora iniţierii şi încheierii comunicării ora conectării şi deconectării de la Internet, adresa de IP şi furnizorul de Internet.

În schimb, nu sunt reţinute informaţiile din timpul convorbirilor, în cadrul proiectului de lege depus de deputaţii PD-L, precizându-se faptul că sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului comunicării sau al informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice. Nerespectarea acestor prevederi va fi pedepsită de către Codul penal de procedură şi de asemenea, de legile specializate pe această temă.

Deţinerea acestor informaţii, de către autorităţi, va contribui la prevenirea, cercetarea, descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor şi, în special, a criminalităţii organizate, susţin iniţiatorii proiectului, oferind spre exemplu atacurile teroriste care au avut loc în Norvegia în luna iulie, a acestui an.

România riscă să fie penalizată de către Uniunea Europeană, în cazul în care acest proiect de lege nu va fi adoptat, fiind declanşată procedura de infringement, după cum susţine ministrul Comunicaţiilor. Directiva se aplică în toate statele UE, cu excepţia Germaniei, României şi Suediei, care este în procedură de infringement. Astfel, România riscă să fie amendată cu suma de 50.000 de euro pe zi, dacă nu va adopta şi aplica acest proiect de lege.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax