Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Persoanele fizice ar putea scăpa de datoriile la bănci dacă vor lăsa acestora bunul ipotecat

Publicat

casa ipoteca banca Persoanele fizice care nu mai reușesc să plătească creditele la bancă ar putea transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar astfel datoria s-ar stinge. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect legislativ inițiat de 156 de parlamentari și depus la Camera Deputaților.

„Proiectul de lege prevede ca atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă și spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echității. Cât timp banca și-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca și-a acoperit riscul creditării, iar, când apare criza contractului, riscul să fie împărțit, nu e normal să suporte doar clientul”, a explicat Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, prezent la o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în urma aplicării acestui proiect, și banca are de câștigat deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat și există posibilitatea rapidă ca banca să-și recupereze banii.

„Când o persoană fizică nu-și mai poate plăti un credit pentru care și-a ipotecat imobilul, anunță banca și apelează la un notar sau un executor judecatoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit”, a mai spus Daniel Zamfir.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea proiectului de lege, s-a ținut cont de directivele europene în domeniu.

Acesta a precizat că problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar, dacă s-ar aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

Gheorghe Piperea a mai spus că diferența între acest proiect de lege și legea insolvenţei persoanei fizice este că prin acest proiect debitorul nu poartă „stigmatul de insolvent” și, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-și stinge creditul, poate să-și cumpere o altă casă, imprumutându-se în condițiile din prezent sau să stea cu chirie.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor.

sursa: avocatnet.ro, gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax