Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege privind pensii speciale pentru poliţişti şi militari, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului. Principalele prevederi

Publicat

defilare militariUn proiect de lege privind pensiile speciale pentru militari şi poliţişti se află pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de miercuri. Proiectul prevede că pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, M.A.I. şi SRI, iar sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv.

Angajatul va plăti, lunar, o cotă de contribuţie egală cu cea individuală de asigurări sociale, iar suma va fi vărsată la bugetul de stat.

UPDATE: Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de Lege prin care se revine, în privința pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulțumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.

Principalele modificări din proiectul de act normativ ce vor viza sistemul de pensii sunt:

Pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI și SRI

Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat să plătească contribuția aferentă acestuia.

Angajatul va plăti lunar o cotă de contribuție egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat. Baza lunară de calcul a contribuției individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.

Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate și pensii de urmaș.

Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislația actuală și cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia anticipată și pensia anticipată parțială.

Se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislației specifice categoriilor de personal cu statut special din instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională, în vigoare până la data de 01.01.2011.

Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 și data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta.

În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. un militar

  luni, 27.04.2015 at 19:20

  Cand anume se va trimite in Parlament spre votare si tot ceea ce trebuie? stie cineva? multumesc

 2. Puiu Gheorghe Budau

  luni, 22.06.2015 at 23:01

  23.06.2015 SENAT –ordinea de zi in plen

  L212/11.05.2015
  Proiectul de lege privind pensiile militare de stat.
  (termen de adoptare tacită: 28.09.2015)
  Comisie fond: Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
  Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială
  (sub rezerva depunerii raportului)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax