Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect de lege propus de AUR: Elevii să învețe obligatoriu doine, zicători, meșteșuguri și rețete românești

Publicat

Un proiect de lege prin care se propune ca elevii să studieze obligatoriu o oră de ”Cultură și Tradiții Românești” a fost depus la Camera Deputaților de 30 de parlamentari AUR.

Actul normativ este de modificare a Legii educației naționale. Inițiatorii susțin că ”tradițiile, obiceiurile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile” și propun ca elevii să studieze detalii despre acestea.

”Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal, professional, teologic și învățământului militar preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională includ Ora de Cultura și Tradiții Românești ca disciplină școlară obligatorie, parte a trunchiului comun, săptămânal, pentru fiecare clasă, câte o oră”, prevede proiectul.

Doine, balade, proverbe, zicători, meșteșuguri și bucătăria tradițională

Elevii ar urma să învețe despre doine, balade, proverbe, zicători, dar și despre meșteșuguri și bucătăria tradițională.

”Pe lângă creațiile populare (doine, balade, basme și legend, proverbe și zicători sau poezii), cultura tradițională românească mai cuprinde și arta meșteșugărească, cea care presupune ceramic, obiectele din lemn, țesăturile, broderiile și, nu în ultimul rând, bucătăria tipic românească”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii mai propun măsuri de păstrare a tradițiilor, indiferent de schimbări și ”direcții trasate de Uniunea Europeană”.

„Observând că anumite direcții trasate de către Uniunea Europeană au ca efect suprimarea și pierderii identității fiecărui stat, este necesar ca autoritățile competente să ia toate măsurile care se impun, în așa fel încât tradiția și cultura să dăinuie indiferent de schimbările cu care poporul român se confruntă.

Având în vedere această situație îngrijorătoare regăsite în rândul majorității tinerilor, pentru care tradiția și cultura românească au devenit o necunoscută, considerăm că este imperios necesar ca în programa școlară să fie introdusă o materie în care elevii să învețe despre tradițiile și cultura românească”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Recent, AUR a susținut și alt proiect, prin care să fie reintroduse uniformele școlare în învățământul preuniversitar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    sâmbătă, 22.10.2022 at 23:27

    ce-au fumat ăștia?

    Tarile civilizate trimit sonde sofisticate in spatiu cosmic, programeaza inteligență artificiala, fac cercetare si medicina avansata in timp ce pseudopatriotii ăstia de colhoz vin cu ineptii.
    Elevii trebuie pregatiti pentru a fi cetateni ai lumii secolului XXI pentru a crea plus valoare. Nu pentru a invata zicatori sau „retete” care nu le vor folosi profesional. Cultura generala si-o poate dezvolta oricine daca doreste. Dar indiferent de locul de munca, sefii nu te vor intreba nici zicatori, nici „rețete românești” ci ce anume știi să faci pentru acel loc de muncă.
    Trist că ăștia au adepti…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax