Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Sprijin pentru reintegrarea pe piața muncii a femeilor care au în întreținere copii cu vârsta de până la 6 ani

Publicat

Femeile care au în întreținere copii cu vârsta de până la 6 ani ar putea primi sprijin pentru formare profesională în vederea reintegrării pe piața muncii. Acesta este obiectul unui proiect de lege înaintat de fostul ministru al Muncii, Claudia Boghievici. Prin acest proiect, se are în vedere totodată și încurajarea natalității, prin acordarea de facilități financiare. 

Proiectul prevede introducerea unei alocații profesionale pe perioada participării la un program de formare profesională, în valoare de 50% din nivelul indicatorului social de referință, pentru persoanele care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, urmărindu-se astfel încurajarea participării persoanelor vulnerabile social la programe de formare profesională continuă (peste 10.000 de persoane anual).

În plus, în expunerea de motive se prevede și „relaxarea condițiilor de eligibilitate pentru indemnizația de șomaj în cazul lucrătorilor cu contracte de muncă temporară sau cu timp parțial, prin stabilirea unei perioade obligatorii de cotizare la bugetul asigurărilor pentru șomaj, de minimum șase luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, pentru a reflecta diversitatea contractelor de muncă în condițiile unei piețe dinamice a muncii și a acorda posibilitatea lucrătorilor cu timp parțial și/sau cu contract de muncă temporară de a obține indemnizația de șomaj)”.

Propunerea înaintată de Boghicevici prevede și alocarea unor sume lunare în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la data expirării contractului individual de muncă dacă după această dată încheie pe perioadă nedeterminată un contract individual de muncă cu tânărul aflat în risc de marginalizare socială.

„Prin implementarea măsurilor propuse am urmărit pe de o parte atât o mai bună funcționare a piețelor forței de muncă, crearea unei forțe de muncă mai competente, capabilă să contribuie și să se adapteze la schimbările tehnologice prin noi modele de organizare a muncii; asigurarea unei mai bune calități a locurilor de muncă și a condițiilor de muncă, cât și dezvoltarea de politici mai puternice de promovare a creării de locuri de muncă și a cererii de forță de muncă prin refacerea economică bazată pe creștere generatoare de locuri de muncă, crearea de condiții corespunzătoare pentru crearea mai multor locuri de muncă, inclusiv în societăți care funcționează cu competențe înalte și modele de afaceri bazate pe cercetare și dezvoltare intensivă”, a precizat inițiatoarea proiectului de lege.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax