Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de ordonanță: Ministerul Agriculturii va monitoriza capacitățile de producție și va controla compoziția și calitatea alimentelor

Publicat

produse traditionale Toți operatorii din domeniul alimentar ar putea fi obligați să se înregistreze la MADR, care care va monitoriza capacităţile de producţie, va controla compoziţia şi calitatea alimentelor atestate, astfel încât să nu existe pericole pentru organismul uman. Reglementările sunt cuprinse într-un proiect de ordonanță, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

„Având în vedere faptul că în ultimii ani se constată o scădere a încrederii populației în calitățile nutriționale ale produselor alimentare existente pe piață, determinată și de anumite practici ale unor operatori economici de substituire sau diminuare a unor ingrediente primare, prin înlocuirea unor ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional, cu unele mai ieftine, cu adaosuri de aditivi pentru mascarea unor defecte, cu utilizarea de ingrediente și aditivi alimentari în doze mai mari decât cele recomandate sau comercializarea unui produs de imitație, în locul celui original.

Toate aceste aspecte pot conduce la o alimentație dezechilibrată din punct de vedere nutrițional, cu impact asupra securității alimentare a populației”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, în data de 15 ianuarie.

Proiectul de ordonanță reglementează, printre altele, condiţiile privind respectarea etapelor şi parametrilor procesului tehnologic, iar compoziţia şi calitatea asumată operatorul alimentar să fie atestate pentru comercializare de către MADR. De asemenea, actul normativ prevede şi atribuţiile de control ale Ministerului Agriculturii.

În document sunt definite şi noţiunile de calitate a alimentului, cea de alimente contrafăcute, nou introduse fiind şi definiţiile privind securitatea alimentară, producţia, depozitarea alimentelor, înregistrare la MADR, monitorizarea şi compoziţia.

Prin actul normativ se doreşte reglementarea:

– deficitului de informații cu privire la evidența operatorilor economici din sectorul alimentar, a capacităților de producție nominale și funcționale ale acestora, în vederea elaborării de studii și analize pentru realizarea și promovarea politicilor publice din domeniul industriei alimentare;

– condiţiilor privind respectarea etapelor și parametrilor procesului tehnologic, a compoziţiei şi calităţii asumate de către operatorul din domeniul alimentar prin documente specifice, pentru produsele alimentare atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale destinate comercializării, astfel încât acestea să fie conforme, nutritive şi sigure;

– atribuţiilor de control ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în domeniul compoziției și calitătii produselor alimentare,atestate de acesta.

„Alimentele produse de către operatorii economici în vederea comercializării trebuie să respecte compoziţia şi calitatea declarate în documente specifice, astfel încât să nu constituie un pericol pentru organismul uman, din punct de vedere fizic, chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al nivelului de radioactivitate şi să nu afecteze interesul economic al consumatorilor”, se mai arată în document.

MADR va elabora, în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanţei, normele metodologice privind înregistrarea şi monitorizarea operatorilor economici din sectorul alimentar, realizarea controlului compoziţiei şi calităţii alimentelor atestate de către minister la operatorii economici care produc şi depozitează alimente.

De asemenea, MADR va fi abilitat să emită reglementări privind suplimentele alimentare în compoziţia cărora intră plante medicinale, aromatice şi produse ale stupului, iar Ministerul Sănătăţii să emită reglementări privind suplimentele alimentare şi alimentele la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax