Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Înființarea firmelor pe internet, obligație pentru toate statele Uniunii Europene

Publicat

Antreprenorii ar putea înregistra online firmele în toate țările Uniunii Europene, iar afacerile se vor putea muta mai ușor dintr-un stat în altul, potrivit unor propuneri de directive inițiate miercuri de Comisia Europeană.

Prin proiectul Going digital, Uniunea Europeană vrea să facă mai eficient și mai ieftin procesul de înființare a unei afaceri:

  • înregistrarea online va dura  în medie jumătate din timp și de până la 3 ori mai ieftină decât formatele tradiționale pe suport de hârtie;
  • economiile pentru înregistrarea online și depunerea în conformitate cu noile norme sunt estimate între 42 și 84 de milioane de euro pe an pentru firmele din UE;
  • principiul „o singură dată”, inclus în propunerea de directivă a CE, va impune autorităților din statele membre să nu mai ceară de două ori sau mai mult aceeași informație pe care au primit-o o dată de la o firmă, pe întreaga perioadă de viață a societății.
  • mai multe informații despre firme vor fi disponibile tuturor părților interesate în registrele comerțului.
  • Pentru a preveni frauda și abuzul la înființarea de firme de către cetățeni din alte state UE,  autoritățile naționale din fiecare țară membră vor putea să se bazeze pe informații de la colegii din Uniune despre administratorii de firme care au fost descalificați anterior în proceduri. Dacă bănuiesc că există fraude, autoritățile vor putea solicita în continuare prezența fizică a patronilor de companii. De asemenea, se va putea solicita prezența notarilor în aceste proceduri.

Potrivit Comisiei Europene, în prezent, 17 state membre furnizează o procedură complet online pentru înregistrarea companiilor. Printre acestea, Comisia introduce și România, deși nu toate procedurile se pot face online, fiind necesară prezența la ghșeu.

Într-un studiu efectuat de compania de consultanță EY pentru Comisia Europeană, se arată că România oferă facilități online limitate, când vine vorba de digitalizarea înregistrării firmelor.

Referitor la digitalizarea procedurilor pentru firme din țara noastră, EY notează:

  • Unele aspecte ale înregistrării online sunt posibile, dar numai printr-un organism autorizat și, deși unele documente sunt stocate electronic, nu există o depunere electronică obligatorie a informațiilor despre companie. Nu există instrumente directe, cap-coadă pentru oricare dintre operațiuni.
  • Instrumentele digitale nu sunt în mare parte disponibile pentru înregistrarea societăților cu răspundere limitată (SRL), întrucât solicitanții care doresc să înregistreze o nouă societate sunt obligați să se prezinte fizic în fața unui notar și a unei instanțe de înregistrare.
  • Depunerea majorității documentelor de înregistrare a întreprinderilor necesită intervenția unui notar. Cu toate acestea, transmiterea unor informații se poate face folosind instrumente digitale.
  • Solicitanții care vor să înregistreze o nouă firmă trebuie să se prezinte fizic în fața unui notar și a unei instanțe de înregistrare în cadrul procesului de verificare. Acest lucru permite verificarea identității fondatorului (fondatorilor), disponibilitatea denumirii societății și redactarea, semnarea și certificarea documentelor de înregistrare relevante (de exemplu, acte constitutive / instrumente de constituire etc.).

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax