Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect iniţiat de Ministerul Muncii: Părinţii vor trebui să contribuie cu până la 30% din costurile creşei cu copilul aflat în grijă

Publicat

Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de Ministerul Muncii şi aflat în dezbatere publică, părinţii ar urma să suporte până la 30% din costurile creşelor ori altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară.

În proiect se stabileşte că finanţarea unităţii de educaţie antepreşcolară organizată în sistem public se realizează din bugete ale consiliilor locale, pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru personalul didactic şi nedidactic şi a cheltuielilor de organizare şi funcţionare a creşei, inclusiv pentru grupele/structurile din grădiniţe şi centre de zi; sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat; contribuţii lunare ale părinţilor/reprezentanţilor legali, donaţii, sponsorizărişi alte surse legal constituite.

Părinţii/reprezentanţii legali sunt obligaţi la plata unei contribuţii, a cărei valoare este stabilită prin dispoziţie a primarului în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului, fără a depăşi 30% din costul copilului în unitatea publică în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară. Sunt scutiţi de la plata contribuţiei, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinţii/ reprezentantul legal care se află în următoarele situaţii: au în îngrijire copii ce sunt expuşi riscului de separare de familie şi au aprobate planuri de servicii sau beneficiază de efectele legii nr. 341/2004, art 5, lit.e) a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptători care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989.

Contribuţia poate fi achitată şi prin tichete de creşă, tichete sociale şi/sau cupoane sociale, potrivit legii.

Contribuţia lunară a părinţilor/reprezentantului legal la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în unităţile în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară se stabileşte în funcţie de numărul efectiv de zile de prezenţă a copilului la programul zilnic. Contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi la unitatea în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară se realizează cu plata în avans pentru o lună calendaristică, iar contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au frecventat programul de creşă pe o perioadă de cel puţin 3 zile lucrătoare este reportată pentru luna următoare.

Contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali, reprezentând cheltuielile pentru hrana unui copil în unităţile în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară se determină în funcţie de cuantumul alocaţiei zilnice de hrană aprobat prin actele normative în vigoare şi de numărul de zile frecventate de copil în aceste unităţi.

Proiectul mai prevede că programul de funcţionare al unităţilor/structurilor/secţiilor în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară este flexibil, urmăreşte acoperirea nevoilor copiilor şi părinţilor şi poate fi: program normal, până la 5 ore pe zi, în funcţie de solicitările părinţilor; program prelungit, 10 ore pe zi; program săptămânal, de luni până vineri.

Programul de funcţionare al creşelor, ca unităţi de educaţie timpurie este de luni până vineri, în intervalul orar 6.00-18.00.

În cadrul unităţilor/ structurilor/secţiilor cu program săptămânal serviciile pot fi furnizate pe timpul nopţii numai în situaţii deosebite şi de urgenţă ale părinţilor/reprezentanţilor legali, respectiv: program de lucru pe timpul nopţii pentru ambii părinţi/reprezentanţi legali sau pentru familiile monoparentale; urgenţe medicale ale părinţilor/reprezentanţilor legali sau a altor membri din familia acestora; deces în familie.

Se recomandă părinţilor ca în limita posibilităţilor, să nu lase copilul în serviciile de educaţie timpurie antepreşcolară mai mult de 10 ore pe zi.

Citiţi aici proiectul de hotărâre integral.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax