Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Instituțiile publice nu vor avea voie să ceară unei persoane date care sunt deja în sistemul public

Publicat

birocratie dosare

Mai mulți parlamentari au inițiat recent un proiect de lege „anti-birocrație”. Documentului înregistrat la Senat interzice instituțiilor publice să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date şi informaţii care există deja în sistemul public, începând din 30 decembrie 2018.

Propunerea legislativă „Anti-birocrație” a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 29 noiembrie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari ai PNL, obiectivul proiectului legislativ îl reprezintă reducerea birocrației, reducerea și chiar eliminarea timpului petrecut la ghișeu, reducerea numărului de funcționari la ghișee și eliminarea șpăgii „în situații limită în care cetățeanul are nevoie de un serviciu pe care sistemul,  din birocrație și lipsa arhivei documentelor, tergiversează a i-l furniza”.

Proiectul prevede că, în scopul furnizării serviciilor publice, „instituțiile și autoritățile publice utilizează date și informații referitoare la persoane fizice și juridice de drept privat aflate în sistemul public, indiferent de autoritatea sau instituția publică care le creează sau le administrează”.

„Este interzis ca o instituţie sau autoritate publică să solicite persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informaţii existente în sistemul public.

Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligaţia de a transmite şi nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituţie sau autoritate publică, date sau informaţii existente în sistemul public”, mai prevede proiectul.

Documentul instituie și sancțiuni pentru funcționarii care vor solicita persoanelor date sau informații comunicate unei alte instituții sau autorități publice.

„Fapta de a solicita persoanelor fizice şi juridice de drept privat date sau informaţii care au fost comunicate unei alte instituţii sau autorităţi publice, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, se precizează în proiect.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax