Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect la Senat: Subminarea economiei naționale, reintrodusă în Codul Penal. Pedepse cu închisoarea pe viață

Publicat

senat Parlamentarii propun reintroducerea infracțiunii de subminare a economiei naționale. Un proiect intitulat „Legea Conştiinţei Naţionale” își propune reincriminarea acestei fapte și introducerea unor pedepse cu detențiunea pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi.

Propunerea legislativă pentru modificarea a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal inititulată „Legea Conştiinţei Naţionale” a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 27 septembrie.

Inițiativa cuprinde și infracțiuni noi, cum ar fi „exercitarea influenței antiromânești” sau „aservirea față de o putere sau organizație străină”, toate incriminate cu detențiunea pe viață, de această dată. Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Ninel Peia. că atât dezincriminarea subminării economiei naționale, cât și excluderea acestor noi infracțiuni antiromânești din Codul Penal sunt opera unor „forțe politice și economice străine”:

„Odată la pământ (n.r. dezincriminarea subminării economiei naționale), praf și pulbere, urmează dezmembrarea României, lucru din ce în ce mai declarat de diverse forțe politice și economice externe. Decesul economic al României va fi urmat de sfâșierea trupului național. Am introdus că această crimă poate fi făcută și la îndemnul, în favoarea sau în sprijinul unor organizații străine pentru că pe teritoriul României activează sute de organizații susținute financiar din exterior, care lucrează împotriva intereselor neamului românesc”, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit reglementărilor, fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină sau română ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului, prin:

– provocare de război contra țării sau de înlesnire a ocupației militare străine;

– subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului;

– aservire față de o putere sau organizație străină sau română

– ajutarea unei puteri sau organizații străine sau române pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale se pedepsește cu detențiunea pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, fapta cetățeanului  român sau străin de natură să submineze economia națională, se pedepsește cu detențiune pe viață și interzicerea unor drepturi.

Proiectul legislativ a fost pus în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax