Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect Leonardo da Vinci depus de ANOFM. Oportunităţi de calificare pentru ca tinerii din Alba şi din ţară să-şi găsească un prim loc de muncă

Publicat

Tinerii fără un loc de muncă vor avea oportunitatea de a se angaja mai uşor prin participarea la un program de formare în Centre regionale, compatibil cu oferta locurilor de muncă vacante identificate la nivel naţional şi regional. În acest sens, în data de 3 februarie, ANOFM a depus primul proiect de mobilitate Leonardo da Vinci, intitulat „Şanse noi pe piaţa muncii pentru şomeri şi tineri la primul loc de muncă”. Astfel, tinerii vor putea beneficia de formare profesională în vederea unei calificări şi, astfel, vor fi sprijiniţi în găsirea primului loc de muncă.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă doreşte să crească gradul de ocupare a locurilor de muncă prin creşterea competenţelor persoanelor în căutarea unui loc de muncă pe piaţa internă sau europeană a muncii. În acest scop, miercuri s-a semnat parteneriatul între ANOFM cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cu Inspecţia Muncii. Pentru proiectul „Şanse noi pe piaţa muncii pentru şomeri şi tineri la primul loc de muncă”, ANOFM a solicitat finanţarea pentru mobilitate în spaţiul european în parteneriat cu Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă Alba şi Dâmboviţa.

Preşedinta ANOFM, Rodica Andronescu a vorbit despre acest proiect, vineri, în conferinţă de presă şi a explicat că grupul ţintă al acestuia a fost stabilit în funcţie de nevoile identificate la nivel local. Pentru judeţul Alba, activitatea de formare se va concentra pe calificări profesionale de operatori maşini-unelte cu control numeric nivel III, strungari nivel II, frezor nivel II, mecanic agricol nivel II. În judeţul Dâmboviţa, nevoile profesionale identificate sunt, în principal, cele de recepţioner nivel 3, lucrători în electronică nivel II, operatori maşini-unelte cu control numeric nivel III.

La finalul lunii iunie se vor afla rezultatele acestei evaluări a pieţei, iar două fluxuri de tineri vor putea fi formaţi pe o durată de 6 săptămâni în domeniile mai sus menţionate.

„Este un prim pas pe care noi vrem să îl facem în vederea creşterii şanselor de ocupare ale tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Şi ne mai propunem ca acea consiliere, informare, pe care noi avem obligaţia să o facem să devină mult mai vizibilă şi mult mai eficientă. Mergem noi spre angajatori, spre şcoli, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, vrem să informăm tinerii, elevii de liceu care pot beneficia de o măsură activă”, a spus Rodica Andronescu.

Una dintre aceste măsuri active se referă la desfăşurarea unei activităţi lucrative pe durata a 60 de zile în perioada vacanţelor. „Această măsură a fost foarte puţin solicitată, pentru că tinerii nu cunoşteau această oportunitate. Pe lângă faptul că tinerii se vor obişnui cu un program de muncă, aceştia vor putea să participe la bugetul familiei cu o sumă şi să dobândească experienţa pe care mulţi angajatori o cer excesiv”, a mai explicat Rodica Andronescu.

Alte facilităţi puse la dispoziţia tinerilor sunt cele oferite de Legea Uceniciei. Preşedinta ANOFM a spus, referitor la Campania de promovare a Contractului de Ucenicie, că în acest moment există posibilitatea încheierii, la sfârşitul primului trimestru, a unui număr de 400 de contracte de ucenicie la locul de muncă. Un astfel de contract sprijină atât angajatorul – care primeşte o subvenţie de 300 de lei pentru fiecare contract de ucenicie încheiat, pe care şi-o deduce de la Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj -, cât şi ucenicul, care dobândeşte şi formare şi are şi un salariu. La sfârşitul perioadei contractuale, angajatorul poate să încheie cu ucenicul, deja muncitor calificat, un nou contract de muncă prin care îl fidelizează în acel loc de muncă şi reuşeşte să îşi menţină forţa de muncă pentru domeniul ocupaţional pentru care înregistrase o nevoie.

Până acum au fost încheiate 76 astfel de contracte, în judeţele Vrancea şi Vâlcea. În judeţul Alba au fost deja 10 solicitări pentru contracte de ucenicie, la Sebeş, în domeniul marochinăriei, iar acestea vor fi încheiate până la sfârşitul primului trimestru din acest an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax