Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect MAI: Cursuri de formare a polițiștilor locali în 2018. Instituțiile și numărul de locuri disponibile


Publicat

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, miercuri, proiectul privind formarea iniţială, în anul 2018, în instituţiile de formare ale MAI a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere. În acest an se vor aloca un număr de 440 de locuri în vederea formării inițiale a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere, precum și un număr de 25 de locuri în vederea parcurgerii modulului de management.

Potrivit prevederilor art. 11 alin. (1) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a poliţiei locale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1332/2010 prin proiectul de act normativ urmează a se reglementa următoarele:

 • stabilirea numărului de locuri şi a perioadelor în care se desfășoară programele de formare iniţială a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere și a celor care ocupă funcții de conducere (modulul de management);
 • stabilirea instituţiilor de formare ale Ministerului Afacerilor Interne organizatoare și repartizarea numărului de locuri pentru fiecare în parte;
 • stabilirea cuantumului cheltuielilor de şcolarizare/cursant/program de formare iniţială/modul de management.

Potrivit proiectului, instituțiile de formare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor aloca, în anul 2018, un număr de 440 de locuri în vederea formării inițiale a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere, precum și un număr de 25 de locuri în vederea parcurgerii modulului de management.

Grupele de studiu sunt compuse dintr-un număr cuprins între 15 și 35 de cursanți, stabilit de conducătorii instituțiilor care asigură formarea inițială, în limita numărului de locuri repartizat, care dispun și înmatricularea acestora. Grupele modulului de management pot fi compuse din minimum 5 cursanți.

Achitarea cheltuielilor de școlarizare privind programele de formare inițială și modulele de management, precum și a cheltuielilor de cazare și servire a hranei se realizează de către structurile poliției locale, în baza contractelor de formare profesională încheiate în acest scop.

Instituțiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne care asigură formarea inițială a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice și în domeniul circulației rutiere, perioadele în care se realizează programele de formare inițială și numărul de locuri repartizat fiecărei instituții de formare:

Institutul de Studii pentru Ordine Publică – București

 • perioada cursului: 12 februarie – 11 mai 2018, numărul de locuri: 40
 • perioada cursului: 7 mai – 3 august 2018, numărul de locuri: 40

Centrul de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne – Orăștie

 • perioada cursului: 7 mai – 3 august 2018, numărul de locuri: 30
 • perioada cursului: 6 august – 2 noiembrie 2018, numărul de locuri: 30

Centrul de Formare și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” – Slatina

 • perioada cursului: 17 septembrie – 14 decembrie 2018, numărul de locuri: 50

Centrul Chinologic „dr. Aurel Greblea” – Sibiu

 • perioada cursului: 3 decembrie 2018 – 1 martie 2019, numărul de locuri: 50

Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră – Iași

 • perioada cursului: 17 seprembrie – 14 decembrie 2018, numărul de locuri: 50

Școala de Perfecționare a Pregătirii Personalului Poliției de Frontieră – Drobeta Turnu Severin

 • perioada cursului: 2 aprilie – 29 iunie 2018, numărul de locuri: 40

Centru de perfecționare a pregătirii cadrelor de jandarmi – Gheorgheni

 • perioada cursului: 12 martie – 8 iunie 2018, numărul de locuri: 35

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen – Buzău

 • perioada cursului: 19 februarie – 11 mai 2018, numărul de locuri: 25
 • perioada cursului: 17 septembrie – 7 decembrie 2018, numărul de locuri: 25

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen – Ploiești

 • perioada cursului: 7 mai – 27 iulie 2018, numărul de locuri: 25

Instituția de formare a Ministerului Afacerilor Interne care organizează modulul de management pentru polițiștii locali, perioadele în care se realizează și numărul de locuri repartizat:

Centrul de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne – Orăștie

 • perioada cursului: 7 – 11 mai 2018, numărul de locuri: 25

Cuantumul cheltuielilor de școlarizare/cursant/program de formare inițială/modul de management

Programul de formare inițială (instruirea, utilizarea bazei didactico-materiale, organizarea și desfășurarea examenului de absolvire, inclusiv eliberarea certificatului de absolvire și a foii matricole care atestă competențele profesionale dobândite) = 2.000 lei.

Modulul de management organizat la Centrul de Formare Inițială și Continuă al Ministerului Afacerilor Interne = 180 lei.

La solicitare, instituțiile de formare asigură:

a) cazare în incinta instituției.

Tarifele de cazare se stabilesc de către instituțiile de formare, conform prevederilor Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 243/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea unor spații aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 802 din 14 noiembrie 2011, cu modificările și completările ulterioare.

b) servirea hranei, zilnic, până la 3 mese principale, în funcție de posibilitățile fiecărei instituții.

Contravaloarea acestora este de până la 33 lei/zi. Sumele încasate pentru servirea mesei de către instituțiile de formare se utilizează pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor.

sursa: mai.gov.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Ludovic Orban: Angajații de la stat vor intra în șomaj tehnic prin rotație, câte 15 zile. Măsura se va aplica și la nivel local

Publicat

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri seară că guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. 

Acești angajați ar urma să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții în perioada în care ei nu au muncit. Vor primi în această perioadă 75% din salariul brut de încadrare.

”Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a spus Ludovic Orban, la B1TV.

Orban a adăugat că această măsură va fi aplicată și la nivel central, dar și la nivelul instituțiilor locale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GHID: RECOMANDĂRI OFICIALE privind conduita socială responsabilă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Publicat

gripa pneumonie

Autoritățile din România au dat publicității un mic ghid de conduită socială responsabilă, pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19. 

Redăm mai jos recomandările Grupului de Comunicare Strategică pe care ar trebui să le cunoască și să le respecte cât mai multă lume.

Protejați-vă, evitați contactul direct!

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic
intens, zone de recreere.

Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

 • În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

Păstrați o distanță semnificativă, de 2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați
față în față cu alte persoane.

 • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

 • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus.

În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Guvernul a adoptat un nou cadrul legal. Mai multe detalii aici.

Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

În Italia, cele mai multe decese sunt înregistrate la persoanele peste 63 de ani!

Tinerii și copiii sunt mai puțin vulnerabili în cazul noului coronavirus, dar nu sunt pe deplin feriți de riscul îmbolnăvirii. Chiar și atunci când nu manifestă simptome specifice, ei pot transmite virusul celorlalte persoane fără să știe acest lucru.

Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând acest link, respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din
primul moment la unitățile de urgență.

Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Legătura dintre numărul de testări și numărul de cazuri confirmate în România. Teste puține, cazuri puține

Publicat

Numărul de cazuri pozitive comunicate oficial de România în fiecare zi, evoluează sincronizat cu numărul de teste care se se fac în același interval de timp. Acest lucru se poate observa și din graficul comparativ între cei doi indicatori. 

Concret, dacă avem mai multe teste, sunt descoperite mai multe cazuri. În același timp, dacă avem puține teste, numărul celor care sunt depistați este mai mic.

Acest lucru înseamnă că numărul cazurilor de infectare raportate oficial este cel mai probabil mult mai mic decât cel real.

România testează mult mai puțin decât țările eurpopene afectate grav de pandemia de coronavirus.

Maximul de teste a fost atins în data de 4 aprilie: 4435.

Și în data de 20 martie au fost realizate 3311 teste, dar a doua zi capacitatea de testare a ajuns la 631.

Până miercuri, 8 aprilie, în România se făcuseră aproximativ 47.000 de teste pentru COVID 19, ceea ce plasează țara pe ultimul loc în Europa.

Autoritățile au promis în repetate rânduri că testarea va crește. Lucru care nu se întâmplă, ba din contră.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 1000 de cereri pentru indemnizație COVID-19, înregistrate în Alba. Cine poate primi bani și ce documente sunt necesare

Publicat

Aproape 1000 de cereri pentru primirea indemnizației COVID-19, potrivit OUG 32/2020, erau înregistrate la AJPIS Alba, până marți. Majoritatea solicitărilor au venit din partea PFA.

Potrivit AJPIS Alba, până la data de 7 aprilie, erau înregistrate 987 de cereri, din care pentru PFA, 802.

Reamintim că, pe lângă angajații cu contracte individuale de muncă, și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, persoanele cu profesii liberale, cei cu contracte de activitate sportivă și persoanele cu drepturi de autor pot transmite online cereri pentru a primi ajutor de la stat în această perioadă.

Angajatorii se adresează AJOFM, iar celelalte categorii, la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS).

Documentele se transmit până în 10 aprilie, pentru perioada 16-31 martie 2020. Adresa mail AJPIS pentru cei din județul Alba este plati.covid.ab@mmanpis.

Vezi și VIDEO: PROCEDURA pentru ȘOMAJUL TEHNIC. Ce acte trebuie depuse online din 1 aprilie de către firme, PFA și alte categorii

Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19.

PFA și celelalte categorii primesc 75% din câștigul salarial mediu brut, adică 4.072 lei. Din această sumă se vor plăti contribuții de asigurări sociale, de asigurări de sănătate și impozit.

Pentru persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) și familiale (ÎF), profesii liberale (PF):

Acte necesare (se transmit electronic):

– cerere semnată (model, AICI)

– declarație pe proprie răspundere (model, AICI)

– copie CI

– extras cont bancar

Pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe:

Acte necesare (se transmit electronic):

– cerere semnată (model, AICI)

– declarație pe proprie răspundere (model, AICI)

– copie CI

– extras cont bancar

– copie după un contract de drepturi de autori și drepturi conexe din ultimele 3 luni anterior declanșării stării de urgență

Pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege:

– adresa mail Alba: plati.covid.ab@mmanpis; informații telefon: 0738-975190; 0738-975192; 0745-206588

Acte necesare (se transmit electronic):

– cerere semnată (model, AICI)

– declarație pe proprie răspundere (model, AICI)

– copie CI

– extras cont bancar

Pentru persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă, vor depune structurile sportive:

– cuantum: 75% din banii aferenți prestației potrivit contract – maximum 75% din câștigul salarial mediu brut; vor trebui plătite și contribuțiile aferente și impozitul (vor fi reglementate ulterior); plata se face în cont bancar în cel mult 10 zile de la depunerea cererii; condiția este să fie suspendat contractul din cauza epidemiei; structura sportivă poate negocia cu persoana respectivă și alte forme de compensație pentru diminuarea venitului

– adresa mail Alba: plati.covid.ab@mmanpis; informații telefon: 0738-975190; 0738-975192; 0745-206588

Acte necesare (se transmit electronic):

– cerere semnată (model, AICI)

– declarație pe proprie răspundere semnată (model, AICI)

– copie CI (a administratorului structurii sportive)

– lista sportivilor (model, AICI)

Pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației:

– adresa mail Alba: plati.covid.ab@mmanpis; informații telefon: 0738-975190; 0738-975192; 0745-206588

Acte necesare (se transmit electronic):

– cerere semnată (model, AICI)

– declarație pe proprie răspundere (model, AICI)

– copie CI

– extras cont bancar

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate