Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PROIECT: Majorarea numărului minim de zile de concediu paternal, care se acordă taților în vederea îngrijirii nou-născutului

Publicat

Parlamentarii propun majorarea numărului minim de zilele de concediu paternal garantat, care se acordă taților în vederea îngrijirii nou-născutului. De asemenea, aceștia vor putea beneficia de concediu paternal cu ocazia nașterii unui copil nu doar o singură dată. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi competarea Legii privind concediul paternal nr. 210/1999 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 30 martie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, legislatia din România garantează, în prezent, dreptul tatălului copilului nou-născut la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, care este acordat, la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului.

Pentru a transpune legislația europeană în dreptul intern, parlamentarii propun ca numărul minim de zile ce formează concediul paternal garantat să fie majorat, de la 5 zile lucrătoare, la 10 zile lucrătoare. De asemenea, în ceea ce privește permisia la care are dreptul tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu, cu ocazia nașterii propriului copil, durata va fi majorată, de la 7 zile calendaristice, cum este reglementat în prezent, la 10 zile calendaristice.

Potrivit legislației actuale, durata maximă totală a concediului paternal în Romania este în prezent de 15 zile, fiind compusă din:

  • 5 zile lucrătoare garantate prin lege
  • 10 zile lucrătoare, care se pot adăuga celor 5 zile inițiale, cu condiția ca tatăl să efectueze și să fie absolventul unui curs de puericultură

„Modificarea numărului de 5 zile lucrătoare garantate prin lege și înlocuirea acestei durate a concediului paternal cu 10 zile lucrătoare garantate nu trebuie să constituie o barieră în dreptui tatălui de a opta pentru obținerea unei durate maxime a concediului paternal”, arată inițiatorii, în expunerea de motive.

Modificările legislative propuse vor da posibilitatea tatălului copilului nou-născut de a beneficia de concediul paternal cu ocazia nașterii unui copil, nu doar o singură dată. În ceea ce privește însă cursul de puericultură, acesta va fi efectuat și absolvit o singură dată.

Propunerea legislativă mai prevede introducerea în legislație a unui nou articol, cu următorul cuprins:

„(1) Drepturile care au fost dobândite sau sunt în curs de a fi dobândite de lucrător la data la care începe concediul paternal se mențin până la sfârșitul respectivului concediu. La sfârșitul concediului, se aplică aceste drepturi, inclusiv orice modificare rezultată din legislație, convențiile colective sau practicile naționale.

(2) La sfârșitul concediului paternal, lucrătorul are dreptul de a reveni pe locul său de muncă sau pe un loc echivalent în condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile și are dreptul de a beneficia de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.

(3) Angajatorul se asigură de menținerea raportului de muncă pe parcursul acestei perioade de concediu paternal.

(4) Angajatorul se asigură că nu îi este aplicat un tratament mai puțin favorabil lucrătorului pe motiv că acesta a solicitat sau a efectuat concediul paternal”.

Vezi AICI schimbările propuse prin proiectul de lege (.PDF)

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dănilă ionel

    joi, 05.08.2021 at 19:57

    Buna ziua , imi puteti spune va rog sa aprobat concediul paternal de la 5 zile la 10 zile ? Va multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax