Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Parlamentarii vor înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare. Care este scopul

Publicat


Mai mulți parlamentari au depus recent la Senat un proiect de lege pentru înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare, subordonată Ministerului Agriculturii, care are ca scop promovarea și implementarea unei strategii naționale pentru produsele agroalimentare de calitate.

„Se înființează Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare Românești, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. denumită în continuare Agenția. Scopul înființării Agenției este acela de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară, denumite în continuare produse de calitate, și de a asigura un marketing corespunzător acestor produse”, prevede proiectul de lege înregistrat pe 5 septembrie la Senat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE, UDMR și PMP, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului, Agenția pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare va avea următoarele atribuții:

 • elaborează, implementează și promovează strategia națională pentru produsele agroalimentare de calitate,
 • elaborează și implementează programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate,
 • asigură transferul de informații specifice între operatorii economici,
 • asigură consultanță și asistență tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate,
 • autorizează importul produselor ecologice din terțe țări în UE

Proiectul legislativ menționează că Agenția va exercita principalele funcții: „de autoritate de stat în domeniul calității și marketingului produselor agroalimentare de calitate, de strategie, prin care asigură întocmirea și propunerea spre aprobare a strategiei pentru dezvoltarea sectorului, de reprezentare, prin care asigură, în numele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentarea pe plan intern și extern, în domeniul său de activitate și în limitele stabilite de acesta”.

Înființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare are ca scop creșterea numărului de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare românești.

„Obiectivul principal al agenției este acela de a crește numărul de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare românești și de certificare a produselor conform sistemelor de calitate facultative instituire la nivel național și european, în vederea promovării acestora. Prin propunerea legislativă de înființare a Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Agroalimentare (ACMPA) se urmărește modelul aplicat la nivel european prin delegarea de la DG AGRI a competențelor de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate către CHAFEA (Consumer, Health and Food Executive Agency-n.r)”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că folosirea unor sisteme de calitate pentru producători poate fi benefică pentru economia rurală, România confruntându-se în ultimii ani cu un puternic deficit comercial în domeniul agroalimentar.

„Folosirea unor sisteme de calitate pentru producători prin care aceștia să fie recompensați pentru eforturile lor de a produce o gamă diversificată de produse de calitate poate fi benefică pentru economia rurală. În ultimii ani România se confruntă cu un puternic deficit de balanță comercială în domeniul agroalimentar. Comerțul exterior este dominat de produsele agricole neprelucrate, în timp ce pe piața națională se introduc canități importante de produse alimenare cu valoare adăugată”, precizează inițiatorii în expunerea de motive.

De asemenea, aceștia afirmă că sistemele de calitate la nivelul UE sau la nivel național, oferă consumatorilor asigurări cu privire la calitatea și caracteristicile produselor agroalimentare.

„Sistemele de calitate la nivelul Uniunii sau la nivel național, inclusiv schemele de certificare a exploatațiilor pentru produsele agricole și alimentare, oferă consumatorilor asigurări cu privire la calitatea și la caracteristicile produselor sau ale procesului de producție utilizat ca urmare a participării fermierilor și producătorilor la aceste scheme, conferă valoare adăugată produselor în cauză și sporesc oportunitățile de piață ale acestora. Calitatea și diversitatea producției agricole, piscicole și de acvacultură din România ca și parte a UE reprezintă unul dintre punctele forte ale producătorilor agroalimentari din România și contribuie în mod semnificativ la patrimoniul cultural și gastronomic național și european. Acest fapt se datorează competențelor și hotărârii agricultorilor și producătorilor din România, care au păstrat vii tradițiile și, în același timp, au ținut seamă de metodele și materialele de producție noi”, conform sursei citate.

Propunerea legislativă pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare a fost înregistrată la Senat pe 5 septembrie, prin for sesizat, iar forul decizional să fie Camera Deputaților.

sursa: hotnews.ro, senat.ro


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  luni, 10.09.2018 la 16:45

  Ce mai vreti ma ? V-au mai ramas neamuri pe dinafara ? N-ar trandavi si ei pe bani multi ?
  Nerusinatilor !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Publicat

Mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan. UPDATE, ora 16:00 – Contactat de către Alba24, prefectul de Alba, Nicolae Albu, a transmis că din informatiile pe care acesta le are de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Replica PSD: Moțiune de cenzură, joi dimineață

Publicat

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul. După asumarea răspunderii, există un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Catolică din Italia schimbă rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și nu ne abandona în ispită”. Când intră în vigoare modificarea

Publicat

papa la blaj

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”. Anunțul a fost dat ieri, 28 ianuarie a.c., de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. ”Liturghierul cu noua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Starea pârtiilor de la Șureanu. Se anunță un sfârșit de săptămână plin de zăpadă

Publicat

Condiții perfecte pentru schi la Șureanu. Administratorii pârtiilor anunță un weekend cu multă zăpadă. Se schiază pe toate pârtiile  ”Revenim cu multă zăpadă și voie bună de la Șureanu! Datorită zăpezilor abundente căzute în ultimele zile vom ține evenimentul cu prietenii noștri de la Winter Tour (DJ, apres-ski party, plus multe activități) în acest weekend […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate