Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Pensie de urmaş pe viaţă, pentru persoanele cu dizabilităţi

Publicat

bani Un proiect de lege aflat în dezbateri la Senat propune ca pPersoanele cu dizabilități să beneficieze de pensie de urmaș pe toată durata infirmității sau pe viață, dacă handicapul este unul foarte grav.

Propunerea legislativă de modificare a articolului 84 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii se referă la cele aproximativ 800.000 de persoane care sunt încadrate în categoria persoanelor cu dizabilități. Conform cifrelor de la Ministerul Muncii, puține dintre acestea rămân fără părinți și se încadrează la beneficiar de pensie de urmaș, astfel că efortul bugetar nu ar trebui să fie prea mare.

Legea actuală prevede ca în cazul acordării pensiie de urmaș, beneficiarul are până în vârsta de 16 ani sau până la 26 de ani, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii. Ori, persoanele cu dizabilități aflate într-una din aceste situații nu urmează, de obicei, cursurile unor unități de învățământ obișnuite.

Din cauza infrastructurii proaste, multe dintre aceste persoane abandonează școala sau studiile.

„Participarea redusă a persoanelor cu dizabilități la educație și pe piaţa forței de muncă poate duce la excluziune, sărăcie și izolare. De aceea, considerăm că persoanele care rămân fără un părinte sau fără ambii părinți trebuie să beneficieze de pensie de urmaș indiferent de vârstă, mai ales în condițiile în care comunitatea își propune să înlăture barierele de orice fel din calea persoanelor cu dizabilități, pentru ca aceastea să poată avea o viață activă și independentă”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax