Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în localitățile Cricău și Tibru. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Administrația locală din comuna Cricău vrea să extindă rețeaua de canalizare menajeră în localitățile Cricău și Tibru. În acest sens, a fost solicitată recent la APM Alba emiterea acordului de mediu. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere rețea de canalizare menajeră în comuna Cricău”, propus a fi amplasat în localitățile Cricău și Tibru, comuna Cricău.

Valoarea investiției este estimată la 5.676.610,250 de lei, fără TVA.

Potrivit proiectului, în prezent localitățile Cricău și Craiva beneficiază de sisteme de colectare și epurare a apelor uzate menajere provenite de la populație, agenți economici şi de la instituţiile publice locale, sisteme aflate în curs de preluare de către operatorul regional.

Localitatea Tibru și parțial strada Axente Severe din localitatea Cricău, nu dispun de un sistem de canalizare a apelor menajere.

În ceea ce privește alimentarea cu apă a celor trei localități ale comunei, acestea dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă aflat în aria de operare a operatorului regional APA CTTA SA Alba, fiind alimentate din sistemul zonal de alimentare – sursa râul Sebeș.

Existenţa sistemului centralizat de alimentare cu apă în localitea Tibru, cauzează formarea unor debite însemnate de ape uzate, încărcate cu substanțe organice, care deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare și epurare a acestora, generează impurificarea apelor de suprafață și subterane, a solului şi subsolului.

Evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu, prin latrinele sau fosele neetanșe, contribuie la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu cât și ca folosință de apă pentru localitățile din aval.

Neluarea unor măsuri urgente pentru realizarea unui sistem conform de canalizare menajeră în localitate, va conduce în mod cert la cerşterea semnificativă a riscului de îmbolnăvire sau apariție a unor focare de infecție nedorite în imobilele de locuit.

Astfel, prin tema de proiectare se propune în localitatea Tibru realizarea unei rețele noi proiectate de canalizare menajeră care va deservi toți consumatorii din localitate.

Lucrările care se propun a se realiza prin proiect sunt:

  • canalizare menajeră din PP Sn 8 Dn 200-250 mm – lung. rețea 4.818 m;
  • canalizare menajeră din PEHD PE 100 Pn 10 De= 250 mm – 2.612 m;
  • conducta ref. din PEHD PE 100 Pn 10 De= 32 ,63 90 și 110 mm – 3.302 m;
  • cămine de vizitare din beton – 218 bucăți;
  • stație pompare ape uzate notate cu “SPAU”– 6 buc.
  • racorduri de la fiecare gospodărie în parte, realizate cu conducte din PVC Sn 4

În zona drumului principal din localitatea Tibru, deoarece drumul este realizat din asfalt, de comun acord cu beneficiarul s-a luat decizia ca în zonele unde strada este îngustă să fie realizată rețeaua de canalizare menajeră prin forajul orizontal dirijat. Lungimea forajului dirijat este de cca. 2.612 ml.

În localitatea Cricău, se propune conform temei de proiectare, realizarea unei rețele noi de canalizare menajeră pe o singură stradă, care va deservi toți consumatorii de pe strada respectivă.

Lucrările care se propun a se realiza prin proiect pe această stradă sunt:

  • canalizare menajeră din PP Sn 8 Dn 200 mm – lungime rețea 176 m;
  • canalizare menajeră din PP Sn 8 Dn 250 mm – lungime rețea 175 m;
  • cămine de vizitare din beton – 17 bucăți;
  • racorduri de la fiecare gospodărie în parte, realizate cu conducte din PVC Sn 4

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax