Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect pentru facilităţi fiscale pe maxim 6 ani pentru IMM-uri, la Aiud. Scutiri la impozitele pe clădiri şi terenuri pentru atragerea de investiţii


Publicat

Consiliul Local Aiud va lua în discuţie, în şedinţa din ianuarie 2014, Regulamentul (Schema de ajutor de minimis) de acordare a facilităţilor fiscale la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri persoanelor juridice, în vederea atragerii de investiţii şi susţinerii dezvoltării durabile în municipiul Aiud. Până în 17 ianuarie, locuitorii pot formula sugestii privind acest regulament. Potrivit acestuia, beneficiază de facilităţi fiscale persoanele juridice care efectuează investiţii de peste 200.000 euro, precum şi persoanele juridice care realizează investiţii de natura locuinţelor cu valoare de peste 200.000 euro.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, potrivit art. 286 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 – privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local poate acorda scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorată de către persoanele juridice în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională, în condiţiile îndeplinirii dispoziţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 137/2007.

Acordarea de facilităţi fiscale la plata impozitelor şi taxelor locale pentru persoane juridice în vederea atragerii de investiţii în municipiul  Aiud are ca obiective: dezvoltarea regională, creşterea gradului de ocupare al forţei de muncă, consolidarea unui mediu economic mai puternic şi mai atractiv pentru investitori, susţinerea dezvoltării sectorului I.M.M.-urilor în Municipiul Aiud, sprijinirea tinerilor pentru înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii, stimularea agenţilor economici care dezvoltă procese economice cu efecte multiplicatoare în plan economico-social, realizarea de beneficii fiscale la bugetul local pentru perioade îndelungate de timp.

Procesul de stimulare a investiţiilor are ca scop acordarea tratamentului nediscriminatoriu, astfel încât orice investitor să aibă şansa de a beneficia de facilităţile prevăzute în regulament, cu respectarea următoarelor principii: accesul nediscriminatoriu, respectiv asigurarea condiţiilor de desfăşurare a unei concurenţe reale, astfel încât orice investitor să aibă acces la facilităţile prevăzute de lege cu îndeplinirea condiţiilor prezentului regulament; recunoaşterea mutuală, respectiv acceptarea produselor, serviciilor, lucrărilor comercializate în mod licit în acele state care acceptă produsele, serviciile şi lucrările comercializate în România, cu condiţia respectării standardelor comunitare precum şi recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi a altor documente emise de autorităţile competente din aceste state şi a specificaţiilor tehnice, echivalente cu cele solicitate la nivel naţional, cu excepţia unor domenii reglementate prin legislaţie specială; transparenţă şi monitorizare, respectiv aducerea la cunoştinţa tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la procedura de acordare a facilităţilor fiscale pentru investiţii; tratamentul egal, respectiv stabilirea în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi mijloacelor de acordare de facilităţilor pentru investiţii, astfel încât orice investitor să aibă şansa de a beneficia de facilităţile prevăzute de prezentul regulament; eficienţa utilizării fondurilor, respectiv utilizarea unor criterii de acordare a facilităţilor fiscale  pentru investiţii şi de urmărire a realizării lor, care să reflecte avantajele de natură economică ale proiectelor de investiţii, luându-se în considerare, după caz, efectele în domeniul social, în cel al protecţiei mediului şi promovarea unei dezvoltări economice durabile; neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilitatii acordării de facilităţi pentru investiţiile finalizate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament; acordarea facilităţilor fiscale sub forma reducerii, scutirii de la plata impozitului  pe clădiri şi teren în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.

Beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute de prezentul regulament, persoanele juridice care efectuează investiţii de peste 200.000 euro, precum şi persoanele juridice care realizează investiţii de natura locuinţelor cu valoare de peste 200.000 euro.

Valoarea investiţiei se stabileşte prin însumarea: cheltuielilor pentru proiectare şi asistenţă tehnică; cheltuielilor cu organizarea de şantier şi comisioane, taxe, cote legale; cheltuielilor pentru investiţia de bază; alte cheltuieli privind punerea în funcţiune care se regăsesc în valoarea imobilizării corporale de natura clădirilor, conform standardelor de contabilitate internaţionale.

Facilităţile fiscale care se vor acorda investitorilor persoane juridice sunt următoarele:

– reducerea impozitului pe clădiri (pentru investiţia de peste 200.000 de euro nou realizată) pe o perioada de 5 ani, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, de la data de întâi a lunii următoare celei în care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale solicitate

– scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 euro, de la data de întâi a lunii următoare celei in care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale solicitate, până la data expirării auitorizaţiei de construire

– scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru investiţii de natura locuinţelor, până la vânzarea lor, dar nu mai mult de 3 ani şi în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, de la data de întâi a lunii următoare celei în care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordată unui investitor nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfaşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe durata a trei exerciţii fiscale, cumulat cu orice alt ajutor de minimis pe care investitorul l-a primit deja din orice sursă, în această perioadă. Perioada se determină prin raportare la exerciţiile fiscale.

Ajutorul de minimis (facilitatea fiscală) se acordă sub forma de scutire la plata impozitului pe clădiri pentru investiţii de natura locuinţelor, respectiv reducere la plata impozitului pe clădire (pentru investiţii de peste 200.000 de euro nou realizate), precum şi scutire la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 euro pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire.

Plafonul de minimis în cazul ajutoarelor de stat acordate de Consiliul local al municipiului Aiud cumulează facilităţile la impozitul pe clădire cu cele de la impozitul pe teren. Criteriul principal de acordare a facilităţii este cel al valorii investiţiei, celelalte criterii de acordare sunt complementare.

Vezi integral Regulament minimis Aiud

Durata schemei de ajutor de stat, respectiv acordarea de facilităţi fiscale este de 6 ani, respectiv perioada 2014-2019.

Locuitorii din Aiud pot prezenta, în scris, până la data de 17 ianuarie 2014, propuneri, sugestii şi opinii cu caracter de recomandare, de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud, str.Cuza Vodă, nr.1, camera 14, prin fax la nr. 0258/861280 sau prin e-mail la adresa trdeciz@aiud.ro Propunerile, sugestiile şi opiniile vor fi prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Local din luna ianuarie 2014.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ce poate face pasiunea pentru Street Art. ”Different”, grafică de 63 mp pe clădirea unei școli din Aiud

Publicat

Un tânăr originar din Aiud, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, este autorul unei lucrări de grafică impresionante, ce atrage atenția pe clădirea unei școli.

Alexandru Cotleanu (21 de ani), acum în anul trei la arte, a avut ideea acestei creații pentru lucrarea de licență.

Vorbește cu maturitate despre ce l-a determinat să aleagă această formă de exprimare. Amintește de ”căutarea sinelui”, ”definirea unicității”,  de faptul că ”individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego” și că tinerii sunt chemați să se întrebe ”dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității”.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 6,7/9,5 metri, acoperind o parte din peretele exterior al Școlii ”Axente Sever” Aiud. Este realizată în tehnica stencil (șablon). Din cercetările făcute, Alexandru spune că este printre cele mai mari lucrări cu această tehnică, din țară.

Ce spune Alexandru despre pictura murală pe care a realizat-o

”Lucrarea propune atenției spectatorului citadin, și nu numai lui, o imagine cu o dorită consistență ce survolează o temă importată în actualitatea și demersurile de căutare a sinelui și definire a unicității. Căci, în pragul tinereții, la ieșirea din tumultoasa adolescență, persoanele își anunță public opțiunea spre unicitate. Și cine nu ar face-o? Dar, oare, acest demers firesc, deloc ușor, este accesibil?

O parte a acestei lumi aglomerate și îngrijorate de destructurări haotice, vede în uniformitate, standardizare și algoritmuri de construire simple – dar oare nu simpliste?- o soluție la temeri firești. „Cine sunt eu?”este întrebarea care ne marchează existența

Pe palierul discursului statistic, unde individul dispare în valori date de standardizare, tot acest demers poate fi orientat înspre interesul de masă sau grup, renunțarea la unicitate pentru a-ți dobândi liniștea la suprafața oceanului social. Dacă referința se schimbă și individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego, tot ce se întâmplă în jurul nostru e provocator de disconfort sau mai degrabă îngrijorare.

E un semnal de alarmă firesc, iar tinerii sunt cei invitați spre a recepționa acest fapt și de a se întreba dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității. De aceea, spațiul ales nu este întâmplător, școala fiind primul mediu în care individul trăiește acest zbucium interior și caută soluții pentru a-și defini identitatea”.

Alexandru a descoperit pasiunea pentru street art din primii ani de facultate. Și asta vrea să facă și în viitor: artă urbană care să pornească de la un concept și să surprindă aspecte definitorii ale vieții.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Gabriel Pleșa anunță maraton de vaccinare în Piața Cetății din Alba Iulia, pe muzică live, sâmbătă și duminică

Publicat

Primarul Gabriel Pleșa a anunțat duminică seară că la Alba Iulia va fi organizată a doua etapă a maratonului vaccinării în municipiu, în weekendul viitor. De data aceasta, va fi pe muzică live, în Piața Cetății.

”Weekendul viitor va fi a II-a etapă a ”Maratonului Vaccinării” din Alba Iulia: Sâmbătă și duminică: PIAȚA CETĂȚII! Acompaniament de muzică clasică LIVE!!”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

Potrivit reprezentanților primăriei, va fi un eveniment la care vor participa ”mai mulți artiști, printre care și elevi ai Liceului de Arte din Alba Iulia”.

Locația exactă din Piața Cetății, în care va fi organizată activitatea de vaccinare, urmează să fie stabilită. Este luată în calcul și clădirea Muzeului Principia.

Vezi și VIDEO: Vacccinarea la centrul drive-thru din Alba Iulia. Tombola cu premii. Acțiunea de imunizare va continua weekendul viitor

Astfel, din primele date, nu este vorba despre centru drive-thru, cel la care în acest weekend s-au vaccinat circa 700 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE OFICIAL: Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele din județ. Care este procentul de imunizare

Publicat

Peste 2000 de persoane s-au vaccinat până acum, la maratoanele organizate în întreg județul Alba, a anunțat Instituția Prefectului.

Județul Alba se află pe locul 7, ca procent de vaccinare, la nivel național, cu peste 25% din cetățeni vaccinați, iar la Alba Iulia, procentul este de peste 28%, potrivit sursei citate.

Inclusiv în centrele fixe, în perioada 3-15 mai, în județul Alba au fost vaccinate cu prima doză 73.974 de persoane, din care 49.493 au primit și doza de rapel.

UPDATE: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat, duminică seara, bilanțul vaccinărilor la maratoanele din județ.

”Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele organizate în județul Alba în weekend. Mulțumiri administrațiilor publice locale, colegilor din echipele de vaccinare, Crucii Roșii, ISU, personal MAPN , sponsorilor și cel mai important populației din județ, care a înțeles importanta vaccinarii. Acțiunile vor continua!”, a precizat Alexandru Sinea.

Situația pe zile și localități:

Vineri, 14 mai – 534 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  216

Sebeș: 216

Teiuș: 102

Sâmbătă, 15 mai – 628 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  228

Sebeș: 222

Cugir: 178

Duminică, 16 mai – 1.405 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru: 270

Blaj: 804

Sebeș: 180

Cugir: 151

Au fost organizate maratoane de vaccinare la Alba Iulia (drive-thru), Sebeș, Blaj, orașul Cugir, Teiuș, Ciugud și Ighiu.

Acestea au fost vizitate de prefectul de Alba, Nicolae Albu, unele dintre acestea alături de Marius Filimon – viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gheorghe Rotar – primarul municipiului Blaj, Dorin Nistor – primarul municipiului Sebeș, Adrian Teban – primarul orașului Cugir, Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir, Traian Rusu – primarul comunei Ighiu. Activitatea a fost susținută și de Alin Ignat – consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului.

La centrul drive-thru din Alba Iulia, au fost voluntari de la Crucea Roșie, dar și de la plutonul medical ROL I din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

credit foto: Dan Enescu

Maratoanele de vaccinare vor continua în județul Alba

Prefectul spune că vor mai fi organizate maratoane de vaccinare și în perioada următoare.

”Responsabilitatea noastră a fost de a ne asigura că toate măsurile luate de Guvern sunt implementate întocmai la nivel județean și local dar și să ne asigurăm că există dozele necesare ca toţi românii care doresc să se poată vaccina.

Am încredere că acest efort va fi apreciat şi mai ales că toţi vrem să revenim la normalitate cât mai repede.

Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât putem să revenim la viaţa pe care o aveam înainte de pandemie.

Vă încurajez pe toţi, cei care încă nu v-aţi vaccinat, să veniţi cu încredere și să vă vaccinaţi. Am vorbit cu câțiva oameni care s-au vaccinat, experienţa este pozitivă, totul se face rapid, uşor, durează foarte puțin şi după aceea veţi vedea că începe o altă viaţă.

Vor mai urma astfel de evenimente şi cu siguranţă voi fi şi eu acolo să susţin aceste iniţiative pentru că doar aşa, putem face un pas important în revenirea spre normalitate. N-o să fie o revenire totală, sută la sută, dar este un pas important.

Deja se vede prin măsurile anunțate de Guvern că România este pe drumul cel bun şi este mai aproape de normalitate.

Mulţumesc celor care au ales să se vaccineze şi mulţumesc organizatorilor (autorități locale, personal medical, voluntari) pentru implicarea și organizarea foarte bună din toate centrele”, a transmis Nicola Albu.

Acesta a precizat că luni va convoca la sediul Instituției prefectului o ședință cu reprezentanții nucleului de vaccinare județean pentru a vedea care sunt posibilitățile viitoare de încurajare a desfășurării de astfel de acțiuni în cât mai multe localități și că un subiect important îl va constitui prioritatea vaccinării personalului din sectoarele afectate cel mai mult de pandemie  – industria HORECA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vacccinarea la centrul drive-thru din Alba Iulia. Tombola cu premii. Acțiunea de imunizare va continua weekendul viitor

Publicat

Acțiunile de vaccinare la centrul drive-thru din Alba Iulia s-au încheiat duminică seara, după trei zile în care oamenii au putut fi imunizați direct în mașină.

Vineri și sâmbătă s-au vaccinat în această locație 444 de persoane, iar duminică alte 270. În total, centrul drive-thru a fost ales de 714 persoane.

UPDATE 1: Weekendul viitor va fi a doua etapă a ”Maratonului Vaccinării” din Alba Iulia – sâmbătă și duminică: Piața Cetății, acompaniament de muzică clasică  live – a completat primarul Gabriel Pleșa, duminică seara.

UPDATE: Primarul Gabriel Pleșa a anunțat că vaccinarea la centrul drive-thru va continua și în weekendul viitor (de vineri până duminică). ”Încercăm să-i încurajăm pe cetățeni să se vaccineze aici”, a spus primarul.

La finalul acțiunii din acest weekend a fost organizată o tombolă cu premii pentru cei care s-au vaccinat la drive-thru.

Premiile:

Premiul 1: Smart TV – LG – 123 Cm – 4K
Premiul 2: Aspirator Vertical BOSCH
Premiile 3-5: Boxă portabila Well

De asemenea, pentru primele 100 de persoane care au venit vineri, sâmbătă și duminică la Centrul de Vaccinare Drive Thru, a fost pregătit câte un tichet gratuit pentru spălarea exteriorului autoturismului. În total sunt 300 de astfel de premii, suportate de un om de afaceri care a ales să rămână anonim.

Vaccinarea în centrul drive-thru s-a făcut fără programare, doar cu buletinul, de către echipe mobile de voluntari, medici și asistenți de la Spitalul Județean de Urgență Alba și Direcția de Sănătate Publică.

Imunizarea a fost disponibilă cu vaccin Pfizer.

UPDATE: Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunțat, duminică seara, bilanțul vaccinărilor la maratoanele din județ.

”Peste 2.500 de persoane vaccinate la maratoanele organizate în județul Alba în weekend. Mulțumiri administrațiilor publice locale, colegilor din echipele de vaccinare, Crucii Roșii, ISU, personal MAPN , sponsorilor și cel mai important populației din județ, care a înțeles importanta vaccinarii. Acțiunile vor continua!”, a precizat Alexandru Sinea.

Situația pe zile și localități:

Vineri, 14 mai – 534 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  216

Sebeș: 216

Teiuș: 102

Sâmbătă, 15 mai – 628 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru:  228

Sebeș: 222

Cugir: 178

Duminică, 16 mai – 1.405 persoane vaccinate

Alba Iulia drive-thru: 270

Blaj: 804

Sebeș: 180

Cugir: 151

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate