Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect pentru facilităţi fiscale pe maxim 6 ani pentru IMM-uri, la Aiud. Scutiri la impozitele pe clădiri şi terenuri pentru atragerea de investiţii

Publicat

Consiliul Local Aiud va lua în discuţie, în şedinţa din ianuarie 2014, Regulamentul (Schema de ajutor de minimis) de acordare a facilităţilor fiscale la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri persoanelor juridice, în vederea atragerii de investiţii şi susţinerii dezvoltării durabile în municipiul Aiud. Până în 17 ianuarie, locuitorii pot formula sugestii privind acest regulament. Potrivit acestuia, beneficiază de facilităţi fiscale persoanele juridice care efectuează investiţii de peste 200.000 euro, precum şi persoanele juridice care realizează investiţii de natura locuinţelor cu valoare de peste 200.000 euro.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, potrivit art. 286 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 – privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local poate acorda scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorată de către persoanele juridice în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională, în condiţiile îndeplinirii dispoziţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 137/2007.

Acordarea de facilităţi fiscale la plata impozitelor şi taxelor locale pentru persoane juridice în vederea atragerii de investiţii în municipiul  Aiud are ca obiective: dezvoltarea regională, creşterea gradului de ocupare al forţei de muncă, consolidarea unui mediu economic mai puternic şi mai atractiv pentru investitori, susţinerea dezvoltării sectorului I.M.M.-urilor în Municipiul Aiud, sprijinirea tinerilor pentru înfiinţarea de întreprinderi mici şi mijlocii, stimularea agenţilor economici care dezvoltă procese economice cu efecte multiplicatoare în plan economico-social, realizarea de beneficii fiscale la bugetul local pentru perioade îndelungate de timp.

Procesul de stimulare a investiţiilor are ca scop acordarea tratamentului nediscriminatoriu, astfel încât orice investitor să aibă şansa de a beneficia de facilităţile prevăzute în regulament, cu respectarea următoarelor principii: accesul nediscriminatoriu, respectiv asigurarea condiţiilor de desfăşurare a unei concurenţe reale, astfel încât orice investitor să aibă acces la facilităţile prevăzute de lege cu îndeplinirea condiţiilor prezentului regulament; recunoaşterea mutuală, respectiv acceptarea produselor, serviciilor, lucrărilor comercializate în mod licit în acele state care acceptă produsele, serviciile şi lucrările comercializate în România, cu condiţia respectării standardelor comunitare precum şi recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi a altor documente emise de autorităţile competente din aceste state şi a specificaţiilor tehnice, echivalente cu cele solicitate la nivel naţional, cu excepţia unor domenii reglementate prin legislaţie specială; transparenţă şi monitorizare, respectiv aducerea la cunoştinţa tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la procedura de acordare a facilităţilor fiscale pentru investiţii; tratamentul egal, respectiv stabilirea în mod nediscriminatoriu a criteriilor şi mijloacelor de acordare de facilităţilor pentru investiţii, astfel încât orice investitor să aibă şansa de a beneficia de facilităţile prevăzute de prezentul regulament; eficienţa utilizării fondurilor, respectiv utilizarea unor criterii de acordare a facilităţilor fiscale  pentru investiţii şi de urmărire a realizării lor, care să reflecte avantajele de natură economică ale proiectelor de investiţii, luându-se în considerare, după caz, efectele în domeniul social, în cel al protecţiei mediului şi promovarea unei dezvoltări economice durabile; neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilitatii acordării de facilităţi pentru investiţiile finalizate anterior intrării în vigoare a prezentului regulament; acordarea facilităţilor fiscale sub forma reducerii, scutirii de la plata impozitului  pe clădiri şi teren în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.

Beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute de prezentul regulament, persoanele juridice care efectuează investiţii de peste 200.000 euro, precum şi persoanele juridice care realizează investiţii de natura locuinţelor cu valoare de peste 200.000 euro.

Valoarea investiţiei se stabileşte prin însumarea: cheltuielilor pentru proiectare şi asistenţă tehnică; cheltuielilor cu organizarea de şantier şi comisioane, taxe, cote legale; cheltuielilor pentru investiţia de bază; alte cheltuieli privind punerea în funcţiune care se regăsesc în valoarea imobilizării corporale de natura clădirilor, conform standardelor de contabilitate internaţionale.

Facilităţile fiscale care se vor acorda investitorilor persoane juridice sunt următoarele:

– reducerea impozitului pe clădiri (pentru investiţia de peste 200.000 de euro nou realizată) pe o perioada de 5 ani, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, de la data de întâi a lunii următoare celei în care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale solicitate

– scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 euro, de la data de întâi a lunii următoare celei in care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale solicitate, până la data expirării auitorizaţiei de construire

– scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru investiţii de natura locuinţelor, până la vânzarea lor, dar nu mai mult de 3 ani şi în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 de euro, de la data de întâi a lunii următoare celei în care Consiliul local a aprobat prin hotărâre, acordarea facilităţilor fiscale.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordată unui investitor nu poate depăşi echivalentul în lei a 200.000 euro, respectiv 100.000 de euro în cazul societăţilor care desfaşoară activitate în domeniul transportului rutier, pe durata a trei exerciţii fiscale, cumulat cu orice alt ajutor de minimis pe care investitorul l-a primit deja din orice sursă, în această perioadă. Perioada se determină prin raportare la exerciţiile fiscale.

Ajutorul de minimis (facilitatea fiscală) se acordă sub forma de scutire la plata impozitului pe clădiri pentru investiţii de natura locuinţelor, respectiv reducere la plata impozitului pe clădire (pentru investiţii de peste 200.000 de euro nou realizate), precum şi scutire la plata impozitului pe terenul aferent investiţiilor de peste 200.000 euro pe perioada de valabilitate a autorizaţiei de construire.

Plafonul de minimis în cazul ajutoarelor de stat acordate de Consiliul local al municipiului Aiud cumulează facilităţile la impozitul pe clădire cu cele de la impozitul pe teren. Criteriul principal de acordare a facilităţii este cel al valorii investiţiei, celelalte criterii de acordare sunt complementare.

Vezi integral Regulament minimis Aiud

Durata schemei de ajutor de stat, respectiv acordarea de facilităţi fiscale este de 6 ani, respectiv perioada 2014-2019.

Locuitorii din Aiud pot prezenta, în scris, până la data de 17 ianuarie 2014, propuneri, sugestii şi opinii cu caracter de recomandare, de luni până vineri, între orele 08.00 – 16.00 la sediul Primăriei Municipiului Aiud, str.Cuza Vodă, nr.1, camera 14, prin fax la nr. 0258/861280 sau prin e-mail la adresa trdeciz@aiud.ro Propunerile, sugestiile şi opiniile vor fi prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Local din luna ianuarie 2014.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax